Društvo

Poslanici otkrili kako da Elektroprivreda RS dođe do 12 MILIONA KM, a da NE POSKUPI struju

Narodni poslanik Milenko Vićanović otkrio je način kako da “Elektroprivreda RS godišnje zaradi 12 miliona KM, a da ne poskupljuje električnu energiju, dok njegova koleginica Spomenka Stevanović traži da Vlada održi tematsku sjednicu na temu malih hidroelektrana koje štete životnoj sredini.

Poslanici otkrili kako da Elektroprivreda RS dođe do 12 MILIONA KM, a da NE POSKUPI struju
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Poslanik Vićanović iz PDP je, u toku današnje rasprave o Nacrtu zakona o električnoj energiji Republike Srpske, rekao da je distributivnim preduzećima iz sistema ERS dozvoljeno da imaju distributivne gubitke od 11 odsto, iako je svugdje u Evropi do pet odsto.

Neka im regulator smanji do osam odsto, iako i to nije u redu, i eto 12 miliona KM godišnje za “Elektroprivredu”. Nema potrebe onda za povećanjem cijene električne energije u Srpskoj – poručio je Vićanović.

Spomenka Stevanović iz DEMOS-a podsjetila je na eko katastrofu od prije mjesec dana na rijeci Drinjači koju je prouzrokovala firma koja je dobila koncesiju za gradnju male hidroelektrane.

– Firma je dobila ekološku dozvolu koja očigledno nije ispoštovana na terenu. Bila je inspekcija, ali još nema zapisnika. Ja ovdje vidim problem kod Komisije za koncesije i inspekcija. Zar nije trebalo da dolaze prije u kontrolu? Došli se tek kada je nastao pomor. I ako se šteta nadoknadi, Drinjača više neće biti kao što je bila – poručile je ona.

Stevanovićeva je poslanicima čitala navode istraživanja profesora Šumarskog fakulteta iz Beograda koji su zaključili da male hidroelektrane u ukupnoj proizvodnji električne energije svugdje u svijetu učestvuju minorno, da prouzrokuju štetu u životnoj sredini i veliku novčanu korist pojedincima.

Ona je podsjetila i na proteste građana u Srbiji kojim svojim tijelima brane gradnju malih hidroelektrana.

Ministarka za ekologiju Srebrenka Golić izjavila je da je u Ministarstvu zatekla 106 koncesija za mini hidroelektrana zbog čega se iznenadila.

– Ja sam lično protiv sve i jedne mini hidroelektrane – poručila je Golićeva.