Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Poslanik Planinčević traži SMANJENJE AKCIZA na gorivo, ali ministar Gluhaković NE ŽELI NI DA ČUJE

Društvo
Autor:

Foto: Srpskainfo/RAS Srbija

Narodni poslanik Nade Planinčević tvrdi da naftni distributeri u Republici Srpskoj plaćaju litar goriva po 0,84 KM, a da krajnji kupci na benzinskim pumpama plaćaju dva i po puta više od nabavne cijene.

Razlika se odnosi, kako kaže, na maržu koju uzimaju distributeri i akcizu koju ubire država.

– Znamo da za 31.000 litara nafte distributeri plaćaju 26.000 KM, da država po različitim osnovama na istu količinu uzima 31.000 KM, te na maržu država uzima dodatnih 17 odsto. Znamo da na nabavnu cijenu ne možemo da utičemo i da je marža pravo distributera. Zašto Vlada RS ne prihvati prijedlog smanjenja akciza, kako bi cijena nafte bila podnošljiva za privredu i građane – upitao je poslanik Planinčević ministra trgovine Predraga Gluhakovića.

Gluhaković je u odgovoru naveo da Ministarstvo trgovine i turizma, u skladu sa ovlaštenjima iz Zakona o regulisanju cijena, može Vladi RS da predloži mjere neposredne kontrole cijena, ali samo u slučaju značajnih poremećaja na tržištu.

Foto: Shutterstock

– Ti poremećaju su elementarne nepogode, nestašica dobara neophodnih za potrebe privrede i snadbijevanje stanovništva, neočekivani rast cijena proizvoda, monopolsko formiranje cijena, zloupotreba dominantnog položaja i vanredne okolnosti prema procjeni Vlade. Međutim, nisu nastupili značajni poremećaji na tržištu, pa samim tim nisu ni ispunjeni uslovi za predlaganje i donošenje mjera neposredne kontrole cijena – uvjerava ministar Predrag Gluhaković.

Osim toga, kako kaže, nadležnost iz oblasti indirektnog oporezivanja u okviru sistema poreske politike je na parlamentu BiH koji je usvojio set zakona iz oblasti indirektnih poreza i Zakon o akcizama u BiH kojim se reguliše oporezivanje  prometa ili uvoza određenih akciznih proizvoda, a odredbe se odnose i na putarinu.

– Preduslov razvoja privrede svake zemlje jeste infrastruktura, dostupnost i brzina kretanja robe i ljudi. Prema mišljenju Ministarstva, Zakonom o akcizama u BiH osiguravaju se finansijska sredstva za izgradnju autoputeva, kao i izgradnju i rekonstruciju puteva. Izgradnja  autoputeva direktno se reflektuje  na privredni razvoj mjesta i gradova koji se nalaze uz iste, a što za posljedicu ima privlačenje novih investicija, a time i  direktno utiče na  nivo standarda  građana – poručuje Gluhaković.

On je uvjeren da će se izgradnjom autoputeva i novih puteva otvariti mogućnosti korištenja i drugih resursa kojim raspolaže BiH – nova zapošljavanja. Takođe, ovaj cilj sadržan je i u Reformskoj agendi za BiH i usvojenom Akcionom planu za provođenje Reformske agende.

– Iz izloženog proizilaze razlozi za neprihvatanje prijedloga narodnog poslanika za smanjenje akciza – poručuje na kraju Gluhaković.

Nakon što su povećane akcize na gorivo za 0,18 KM po litru, naftaši su odmah poskupili svoje proizvode.

Od februara, od kada su povećane akcize, gorivo u BiH je nekoliko puta poskupilo, a prosječne cijene trenutno su oko 2,25 KM.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO