Gradovi

POSLAO 3 URGENCIJE Miličević će tražiti istragu o nesprovođenju inicijative za raspuštanje SO Teslić

Ni nakon skoro 5 mjeseci od podnošenja inicijative za raspuštanje Skupštine opštine Teslić od strane načelnika Milana Miličevića nije došlo do izjašnjavanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske o inicijativi niti o statusu inicijative od strane Ministarstva lokalne samouprave.

POSLAO 3 URGENCIJE Miličević će tražiti istragu o nesprovođenju inicijative za raspuštanje SO Teslić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Načelnik Miličević je do sada uputio dvije urgencije Ministarstvu lokalne samouprave da se izjasni o statusu inicijative za raspuštanje SO Teslić na koje nije bilo nikakvog odgovora, a ovih dana upućena je i treća urgencija sa upozorenjem da će se zbog nepostupanja po inicijativi koja je podnesena blagovremeno otvoriti pitanje svjesnog nepoštovanja Zakona o lokalnoj samoupravi od strane resornog ministarstva, te tražiti od nadležnih istražnih organa Republike Srpske provođenje istrage.

Imajući u vidu da je od resornog ministarstva u prethodnih godinu dana osim inicijative o raspuštanju lokalne skupštine u Tesliću takođe uzaludno zahtijevano da ocijeni zakonitost više akata koje su donosili odbornici skupštinske većine u Tesliću, može se postaviti i pitanje odgovornosti i saučesništva resornog ministarstva za veliku finansijsku štetu koju trpi opština Teslić velikim brojem nezakonitih odluka, koje su sudskim putem potvrđene kao nezakonite – saopšteno je iz Opštine Teslić.

Pročitajte još

S obzirom da je Ministarstvo lokalne samouprave obavezno da sprovodi svoj Zakon – ignorisanjem inicijative podnesene blagovremeno u skladu sa zakonom, ocjenjuje se u saopštenju, krši se svjesno ne samo zakon nego i volja građana jasno i ubjedljivo iskazana na referendumu o opozivu načelnika opštine Teslić održanom 3. marta.

– U ovom slučaju ne radi se samo o zaštiti interesa građana opštine Teslić od štetnih i preskupih nezakonitih akata skupštinske većine i opstrukciji razvoja Teslića, već se radi i o principu postojanja pravne države u Republici Srpskoj i jednakosti pred zakonom bez političke i druge diskriminacije – navodi se u saopštenju.

Ovakvim postupanjem ugrožene su i sve druge opštine i gradovi u Republici Srpskoj, kao i njeni građani.

– Činjenjem i nečinjenjem Ministarstvo lokalne samouprave, a samim tim i Vlada Republike Srpske padaju na ispitu odgovornosti prema građanima, nanose veliku finansijsku štetu i ruše Republiku Srpsku kao pravnu državu, ruše njen ugled i izazivaju političku i društvenu nestabilnost nesprovodeći selektivno sopstvene zakone – zaključeno je u saopštenju.