Društvo

Poslije preležane korone ŽIVOT VAM MOŽE BITI UGROŽEN: Ljekari upozoravaju da se nakon preležanog kovida javljaju infarkti

Doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći još jednom je pozvala pacijente koji su preležali kovid, da povedu računa o svom zdravlju.

Poslije preležane korone ŽIVOT VAM MOŽE BITI UGROŽEN: Ljekari upozoravaju da se nakon preležanog kovida javljaju infarkti
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Hitna pomoć imala je noćas 110 intervencija, ali ono što je, pored kovida, dominiralo jesu koronarni akutni sindromi. U Hitnoj pomoći upozoravaju građane da se veoma brzo poslije preležanog kovida javljaju infarkti.

– Sve više nalazimo korelacije, ali ne smijemo da tvrdimo, da vrlo brzo nakon preležanog kovida ili čak za vrijeme kovida imamo infarkte – rekla je doktorka.

Pročitajte još

Tako je, kaže, bilo i noćas, mesec dana nakon preležanog kovida, pacijent je imao infarkt.

– Znamo da je kovid bolest endotela, odnosne unutrašnje opne krvnog suda, da imamo češće plućne embolije i da je to ono što stvara problem – rekla je doktorka Stefanović.

Ističe da nije neočekivano da infarkt bude posljedica preležanog korona virusa.

– Obratite pažnju, ovo vreme ne pogoduje, hladno je, pritisak skače, hrana je slana i začinjena, sve to uz kovid pogoduje da se razvije infrakt – upozorila je doktorka Stefanović.

Kovid može da utiče na kardiovaskularni sistem na više načina, od povećavanja zgrušavanja krvi u organizmu do infarkta vitalnih organa kao što su pluća, srce i bubrezi.

Kada korona virus prođe kroz naše tijelo, on poremeti regulaciju pritiska, pulsa i disanja i prođe kroz sve naše mišiće, uključujući i srčani mišić, ali i sve naše nerve i kičmene živce.

Prihvati notifikacije