Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POSLJEDICA ISELJAVANJA ILI NEŠTO DRUGO U BiH broj nezaposlenih pao za više od 100.000

Biznis
Autor:

Foto Shutterstock

U BiH je broj nezaposlenih pao za više od 100.000 u odnosu na tri godine ranije, a mišljenja kako je do toga došlo su suprotstavljena – sindikalci smatraju da je taj pad posljedica iseljavanja stanovništva, dok statističari tvrde da su izračunali da je zaposlenost porasla.

Kako navode banjalučke Nezavisne novine, evidencije zavoda za zapošljavanje u BiH su trenutno “siromašnije” za više od 100.000 imena u odnosu na tri godine ranije, odnosno u martu ove godine bilo je 423.419 nezaposlenih, a u istom mjesecu 2016. njih 530.370.

– U martu 2019. godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 822.275 – saopštila je Agencija za statistiku BiH, čiji podaci pokazuju i da je u BiH u martu 2016. bilo 721.633 radnika.
Međutim, stručni saradnik za pravne poslove u Savezu samostalnih sindikata BiH Adis Kečo smatra da je odliv stanovništva uticao na statistiku.

– Radna snaga koja u BiH traži posao ne može da ga nađe i odlazi van da bi se zaposlila. Svjedoci smo da postoje i radnici koji ovde imaju zaposlenje, pa se ođavljuju s posla, što vjerovatno ima za posljedicu da se i sa biroa povlači određeni broj radnika kako bi se nadomjestio taj broj – rekao je Kečo u izjavi za Nezavisne.

Stoga se, kako kaže, ne može govoriti o privrednom rastu u smislu da je povećan broj firmi i da jača privreda, jer je BiH, ocjenjuje on, daleko od toga.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO