Svijet

POSLJEDICE KOJE OSTAJU Većina oboljelih imala najmanje jedan simptom šest mjeseci nakon korona virusa

Rezultati kineske studije sprovedene u Vuhanu na više od 1.700 pacijenata oboljelih od kovida 19 pokazali su da je 76 odsto njih patilo od najmanje jednog simptoma bolesti šest mjeseci nakon infekcije.

POSLJEDICE KOJE OSTAJU Većina oboljelih imala najmanje jedan simptom šest mjeseci nakon korona virusa
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Podaci objavljeni u medicinskom časopisu Lanset odnose se na pacijente otpuštene iz vuhanske bolnice “Đinjintan” između januara i maja prošle godine.

Studija pokazuje da više od tri četvrtine pacijenata koje su naučnici pratili tokom oporavka i poslije još osjećaju određene simptome.

Najčešće je riječ o umoru ili slabosti mišića, koje je i šest mjeseci od početka dijagnoze prijavilo 63 odsto učesnika studije, dok je 26 odsto imalo problema sa spavanjem, prenosi francuski Liberasion.

Istraživanje pokazuje da bi bolest mogla imati i dugotrajne psihološke komplikacije. Anksioznost ili depresija uočeni su kao posljedica kod 23 odsto pacijenata.

Pročitajte još

Među ostalim poremećajima naučnici su evidentirali gubitak kose, mirisa, apetita ili ukusa, te bolove u zglobovima, lupanje srca, vrtoglavicu i povraćanje.

– S obzirom na to da je kovid 19 nova bolest, tek sad potupno počinjemo da uočavamo neke od njegovih dugoročnih negativnih učinaka na zdravlje pacijenata – navodi glavni autor studije Bin Cao iz kinesko-japanske bolnice prijateljstva i Nacionalnog centra za respiratornu medicinu.