Društvo

Posljedice mogu da budu ozbiljne: Mnogi roditelji prave ovu VELIKU GREŠKU u pokušaju da zaštite bebu od vrućine

Danas će biti najtopliji dan u regionu, uz temperature do 40 stepeni, a talas vrućine ovih dana neće prestati.

Posljedice mogu da budu ozbiljne: Mnogi roditelji prave ovu VELIKU GREŠKU u pokušaju da zaštite bebu od vrućine
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Pored brojnih savjeta za borbu sa vrućinom, jedan je posebno važan za bebe, a mnogi roditelji prave ovu grešku. Naime, iako možda mislite da ćete na taj način zaštititi bebu od sunca i toplote, nikada ne biste smjeli da prekrivate dečja kolica ćebetom, pelenom ili nečim sličnim. Stručnjaci kažu da to može imati fatalne posljedice!

Čak i veoma tanak pokrivač, poput onog od providnog muslina, može dramatično da povisi temperaturu u kolicima i poveća rizik od sindroma iznenadne smrti kod beba.

Švedski istraživači, na čelu sa pedijatrom Svanteom Norgenom, otkrili su da pokrivač od muslina ili ćebe u velikoj mjeri usporavaju cirkulaciju i stvaraju nepodnošljivu vrućinu, prenosi Dailymail.co.uk.

Pročitajte još

Oni su testirali svoje tvrdnje i otkrili da je u prekrivenim kolicima koja su ostavljena na suncu temperatura za 15 stepeni više od onih koja nisu pokrivena.

Pored toga što prekrivač stvara ekstremnu vrućinu, jako je teško vidjeti šta beba radi u svakom trenutku.

Ukoliko dijete želite da zaštitite od sunca radije koristite suncobran koji sprečava prodiranje UV zraka i koji će stvoriti sjenku bez zaustavljanja protoka vazduha. Drugi način je korišćenje malog ventilatora koji se pričvrsti na bebina kolica, prenosi Žena Blic.

Prihvati notifikacije