Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POSLJEDICE PANDEMIJE Američki gigant Boing otpušta 12.000 radnika

Biznis
Autor:

Foto:FEHIM DEMIR/EPA

Američki proizvođač letjelica Boing zbog pandemije otpušta 12.000 radnika, čak i pored činjenice da kompanija uskoro reaktivira proizvodnju problematičnog modela 737 Max.

Kompanija iz Čikaga otpusiće ove sedmice više od 6.700 radnika bez odštete, dok će 5.500 radnika biti otpušteno uz neku vrstu otpremnine.

Takođe, Boing će smanjiti svoju radnu snagu van granica Sjedinjenih Američkih Država. Naime, 630 osoba u Australiji, Novom Zelandu i Kanadi ostaće bez posla.

Otpuštanja dolaze nakon najave direktora Dejvida Kalahana koji je u aprilu kazao da će gigant koji zapošljava 160.000 osoba širom svijeta morati “skratiti” radnu snagu za oko 10 odsto kako bi se nosio sa posljedicama pandemije koronavisua.

Također, Boing se 2019. godine našao u problemima zbog dva rušenja modela 737 Max zbog čega je obustavljena proizvodnja.

Trenutni plan je pokrenuti proizvodnju “polako” kako bi tokom 2021 godine svakog mjeseca izgradili po 31 jedinicu ove letjelice koja je sada, kažu iz Boing, poboljšana u odnosu na prethodnu verziju.

Ipak, kompanija sada susreće problem smanjene potražnje za novim avionima s obzirom na pandemiju korona virusa koja je snažno pogodila industriju avioprijevoznika. Naime, u aprilu Boing nije primio niti jednu narudžbu, prenosi Klix.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO