Biznis

POSLJEDICE RATA U UKRAJINI MMF najavio usporen globalni rast, ali bez globalne recesije

Rat u Ukrajini doprinijeće usporavanju globalnog ekonomskog rasta, ali neće izazvati globalnu recesiju, izjavila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva, najavljujući nove prognoze MMF za april.

POSLJEDICE RATA U UKRAJINI MMF najavio usporen globalni rast, ali bez globalne recesije
FOTO: SHAWN THEW/EPA

Ona je na forumu magazina Forin polisi rekla da će globalni ekonomski rast ove godine uspjeti da ostane pozitivan uprkos ratu u Ukrajini, ali da bi jedan broj zemalja sa ionako slabim ekonomijama mogao da zapadne u recesiju, prenosi Rojters.

Prema posljednjim prognozama MMF iz januara, za 2022. godinu je predviđen globalni rast od 4,4 odsto, što je za pola procenta manje u odnosu na prognoze iz oktobra.

Pročitajte još

Georgijava je rekla da će šokovi zbog visokih cijena energenata i hrane izazvanih ratom u Ukrajini i sankcijama protiv Rusije teško pogoditi zemlje u razvoju zajedno sa strožim finansijskim uslovima dok napredne države budu podizale kamatne stope.

– Mi smo težili povećanju rasta i smanjenju inflacije koja je postala problem. Umesto toga, imamo upravo suprotno. Rast pada, a inflacija raste – rekla je Georgijeva.

Prihvati notifikacije