Politika

Posljedice sankcija: Da li će institucije BiH prekinuti saradnju s firmama s američke “crne liste”

Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD, prije dva dana je sankcionisala sedam kompanija i dva pojedinca, pod optužbom da su dio mreže koja osigurava "značajne izvore prihoda" za Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i njegovu porodicu.

Institucije BiH u Sarajevu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Na listu sankcija su dodati Milenko Čičić i Đorđe Đurić, te kompanije Infinity International Group Banjaluka, Infinity Media, K-2 audio usluge, Kaldera Company, Prointer ITSS, Sirius 2010 i Una World Network.

Prema podacima Agencije za javne nabavke BiH, sankcionisane kompanije su u posljednjih 10 godina sklopile više od 1.800 ugovora sa institucijama na svim nivoima vlasti. Samo je “Prointer ITSS” putem javnih nabavki sklopio više od 1.100 ugovora s državnim, entitetskim i lokalnim institucijama u zadnjih devet godina.

U skladu sa pravilima, banke bi ovim kompanijama u oba entiteta trebale ugasiti bankovne račune, u suprotnom bi se banke mogle suočiti sa ozbiljnim posljedicama. Međutim, pitanje je šta će uraditi institucije BiH sa kojima ove kompanije imaju ugovore.

Pročitajte još

Muhamed Hasanović, zamjenik ministra finansija BiH, za portal Vijesti kaže da je njegovo mišljenje da se sa tim kompanijama treba prekinuti svaka saradnja.

– Jer te kompanije uskoro neće moći poslovati uopšte, jer neće imati mogućnost poslovanja preko računa. Ako kompanije budu tretirane kao i pojedinci biće im ugašeni svi računi u bankama i neće moći uopšte poslovati, a što u praksi znači da neće moći naplatiti svoj rad i ako ga odrade. Logično se nameće da se prekida saradnja i ide novi tender – kaže Hasanović.

Podsjećamo, ministar komunikacija i transporta Edin Forto, tražio je izjašnjenje od konzorcija koji bi trebalo da provede digitalizaciju RTV signala u BiH. Nosilac projekta je sankcionisana firma “Sirius” iz Banjaluke.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu