Društvo

POSLODAVCI O POVEĆANJU ZARADA Do prosječne plate od 1.000 KM samo uz USTUPKE

Sasvim je realno da u skorije vrijeme bude povećana prosječna plata  na 1.000 KM, ocjenjuju poslodavci u Republici Srpskoj.

POSLODAVCI O POVEĆANJU ZARADA Do prosječne plate od 1.000 KM samo uz USTUPKE
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ipak, za tu računicu, kako kažu, imaju određeni uslovi. Najvažniji je smanjenje poreskog opterećanja na rad.

Saša Trivić, vlasnik banjalučke kompanije „Krajina Klas“, kaže da je povećanje plata neminovnost, a prije svega zbog odlaska radne snage, odnosno nedostatka radnika u Srpskoj.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija nam je dao prijedlog da preduzeća koja isplaćuju plate veće od prosjeka u svojoj grani imaju u potpunosti neoporezivu 13. platu – kaže Trivić.

Kaže da je pitanje smanjenja stope poreza i doprinosa veoma osjetljivo pitanje iz razloga što pojedini poslodavci i dalje isplaćuju dio plata na crno.

– Moramo uzeti u obzir to da imamo 30.000 radnika koji primaju 400 maraka platu, a znamo da dobiju još 200, 300 ili 400 na ruke. Tako da bi u slučaju smanjenja oporezivanja na dodatnom dobitku bili takvi poslodavci – kaže Trivić.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Dodaje da je poslodavcima najbitnije kako da što manje izdvajanja imaju na povećanje plata za 100 KM, a da će na tom projektu morati zajedno da rade Vlada i poslovna zajednica.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić, ipak, smatra da se moraju smanjiti porezi i doprinosi na platu i da budu kao do 2009. godine – 52 odsto na neto platu.

Pročitajte još

– S druge strane, država bi izgubila dio prihoda u budžet, a to bi se moglo nadoknaditi minimalnim povećanjem poreza na dodatu vrijednost do najviše 19 odsto. Tako bi ostao dio plate radnicima od povišica, a stimulisali bismo potrošnju – smatra Škrebić.

Poručuje da povećanje plata, u svakom slučaju, mora biti na realnim osnovama jer je to rezultat rada, a ne skup nečijih želja.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević kaže da je stav ove zajednice da je povećanje plata sasvim realno.

– Međutim, potrebno je smanjiti poreze i doprinose kako bi poslodavci mogli svojima radnicima dati povišice – dodaje Blagojević.

Dodaje da se gubitak novca u budžetu može i mora nadomjestiti borbom protiv sive ekonomije.

– Pod tim uslovima zaista možemo u bližoj budućnosti da dođemo do prosječne plate od 1.000 maraka – dodaje Blagojević.

Dodik: Prvi zadatak poslije izbora

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da će rukovodstvo Srpske odmah poslije izbora razmotriti mogućnost da prosječna plata bude 1.000 KM.

– Ono što želimo iduće godine jeste povećanje prosječne plate. Odmah poslije izbora ćemo izračunati i vidjeti šta nam je potrebno da obezbijedimo da prosječna plata bude 1.000 KM – rekao je Dodik.

On je dodao da bi to u prosjeku značilo povećanje od 120 KM.

Prihvati notifikacije