Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Poslodavci u IT sektoru zatražili od Vlade POSEBNE BENEFICIJE

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: Shutterstock

Plaćanje vrtića za djecu zaposlenika koje se gleda kao poresko priznati rashod te neoporeziva isplata bonusa ili 13. plate dio su zahtjeva ICT industrije upućenih Vladi Hrvatske.

Zaposleni u toj industriji tvrde da bi im te beneficije olakšale poslovanje i zadržavanje radne snage.

Od ostalih beneficija, traže i da ih oslobode poreza na prehranu zaposlenika i programe stambenog zbrinjavanja. Sebe vide kao industriju drugačiju od drugih.

– Radno mjesto u IT sigurno vrijedi puno više i po dodatnoj vrijednosti i u porezima i doprinosima koji se uplaćuju u odnosu na neke druge sektore. Postoji mogućnost da neko kaže da smo elitisti kada tražimo tako nešto. Međutim, ako vašoj djeci ili vašim ljudima stvaramo prilike da im sutra bude bolje, onda ćemo “progutati” to što nas neko zove elitistima – rekao je Hrvoje Balen iz Udruženja informatičke i komunikacijske aktivnosti.

Iako su prema Vladi nastupili u ime svoje industrije, tvrde da se ne dižu iznad drugih zanimanja, naprimjer ljekara, kojih u državi takođe nedostaje.

– Neko će reći: “Zašto bi oni imali benefite, a neko drugi možda ne, recimo doktori”. Sve za što smo se zalagali su horizontalne mjere, koje bi trebale da se primjene na sve sektore – rekao je Balen.

Država za sada nema sluha za ove zahtjeve. Svatko se, kažu, ima pravo boriti za sebe, ali nova rasterećenja nisu na vidiku.

– Lani smo uspjeli podići neoporezivi dio nagrada s 2.500 na 7.500 kuna (oko 1.000 evra). Budite sigurni da Vlada čini sve da bi se privreda održala u ovom tempu, a sad smo preko tri posto rasta – rekao je Mario Antonić, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

U sljedećih pet godina IT industrija najavljuje otvaranje 16.000 novih radnih mjesta. U prošloj godini prihodovali su 38 milijardi kuna (oko 10 milijardi KM), što je, ako se izuzme prehrambena industrija, prihod jednak svim drugim industrijama u Hrvatskoj, piše zimo.dnevnik.hr.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO