Regioni

Poslovna inicijativa teška 500 miliona KM: Šanse u poljoprivredi, turizmu i voćarstvu

Poslovna inicijativa za sveobuhvatno poboljšanje poslovnog ambijenta i standarda života u Brčko distriktu, koju je Studen Grupa predstavila lokalnim vlastima i poslovnoj zajednici, predviđa ulaganje od 500 miliona KM i otvaranje oko 4.000 radnih mjesta.

Poslovna inicijativa teška 500 miliona KM: Šanse u poljoprivredi, turizmu i voćarstvu
Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Riječ je o sveobuhvatnom projektu razvoja koji obuhvata period od pet do deset godina i koji može početi već sljedeće godine – rekao je Ilija Studen, predsjednik uprave Studen Grupe.

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija
Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Prema njegovim riječima, ova kompanija je u proteklih par godina analizirala šta je moguće uraditi u cilju poboljšanja privrednog ambijenta Brčko distrikta i boljeg života građana.

– Došli smo do toga da u Brčkom treba razvijati turizam, poljoprivredu i voćarstvo, sa fokusom na proizvode za koje imamo tržište, obezbjediti adekvatan urbani razvoj i onda kroz slobodne zone, logistiku po konceptu po kome mi radimo dovesti domaće i strane investitore koji hoće da rade u Distriktu – pojasnio je Studen.

Istakao je da je osnovni preduslov za realizaciju ove poslovne inicijative saradnja sa institucijama i uspostavljanje strateškog partnerstva sa Vladom.

– Ovo je šansa koju ne smijemo propustiti, da zajedno sa poslovnom zajednicom učinimo nešto na privrednom razvoju i spriječimo odlazak mladih sa ovih prostora. Realizacija ove poslovne inicijative kao i drugih o kojima smo nedavno razgovarali sa delegacijama iz Slovačke i Italije podrazumjeva da formiramo koordinaciona tijela i prilagođavamo zakone i druge propise potrebama investitora na području Brčkog – rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog.

Istakao je da do sada ostvareni rezultati nisu pratili resurse kojima Distrikt raspolaže, navodeći u prvom redu veoma povoljan geografski položaj i specifičan pravni status koji omogućava donošenje zakona.

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija
Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Poslovnu inicijativu Studen Grupe velikom šansom smatra i predsjednik brčanske Skupštine Esed Kadrić.

– Vidimo ovo kao jednu od posljednjih šansi za značajniji iskorak u razvoju Distrikta, podizanja kvaliteta života i buđenja neke perspektivnosti koja je neophodna ljudima da bi našli razloga da ostanu ovdje i grade budućnost za sebe i svoje porodice – rekao je Kadrić.

Dodao je da će poslovna zajednica zajedno sa odjeljenjima Vlade analizirati zakonodavni okvir kako bi se došlo do najkonkretnijih rješenja koja bi ubrzala proces ulaganja u Brčkom.

U Privrednoj komori smatraju da je potrebno napraviti ambijent kako bi privrednici osetili benefite Brčko distrikta kao zajednice u kojoj mogu investirati.

– Privredi je potrebna jedna inicijalna kapisla kako bi se krenulo u razvoj privrede, u poboljšanju kompletnog života. Nastojimo da privučemo što veći broj investitora kako domaćih tako i stranih, da zadržimo omladinu koja masovno odlazi iz Distrikt – rekla je Sanela Hadžajlić, predsjednik Privredne komore Brčko distrikta.

Prezentaciji poslovne inicijative prisustvovao je i supervizor za Brčko Majkl Skenlan.

Kompanija sa sjedištem u Beču

Studen Grupa je kompanija sa sjedištem u Beču, najveći je investitor u prehrambenoj industriji BiH i najveći strani investitor u Brčko distriktu.

Nakon što je 2002. godine ponovo pokrenula pogone brčanskog Bimala, a potom otvorila i rafineriju šećera Studen Agranu, Brčko distrikt je postao proizvodni centar ove poslovne grupe sa najvećim agroindustrijskim kompleksom u regiji.