Svijet

“POSPJEŠUJU ŠIRENJE KORONE” Beroš upozorava da veliki broj zaraženih u Hrvatskoj SKRIVA KONTAKTE

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš upozorio je danas da zaraženi virusom korona prikrivaju svoje kontakte pred epidemiolozima, što značajno otežava borbu sa epidemijom.

“POSPJEŠUJU ŠIRENJE KORONE” Beroš upozorava da veliki broj zaraženih u Hrvatskoj SKRIVA KONTAKTE
FOTO: OLIVIER HOSLET/EPA

Prećutkivanje, odnosno navođenje kontakata isključivo iz kruga ukućana koji bi ionako bili u samoizolaciji, sve je uočljiviji problem koji dovodi do daljeg širenja epidemije i predstavlja direktnu opasnost za zdravstvene ustanove i sistem, ali i ostale resore – rekao je Beroš na sjednici Vlade.

On je posebno ukazao na problem skrivanja kontakata kod zaraženih osoba pred epidemiolozima, navodeći da od ukupnog broja novozaraženih 2.776 na današnji dan njih čak 2.099 ne dolazi iz samoizolacije.

Pročitajte još

– To je alarm za krajnje odgovorno ponašanje. Apelujem na pridržavanje propisanih epidemioloških mjera u svim okolnostima – istakao je Beroš.

On je naveo da je u Hrvatskoj u proteklih sedam dana zabilježeno 13.925 osoba zaraženih virusom korona, te da je veliki broj zdravstvenih radnika bolestan ili u izolaciji, dok je sa druge strane sve veći broj hospitalizovanih pacijenata.

Beroš kaže da je među zdravstvenim radnicima zabilježeno 935 aktivnih slučajeva i 914 slučajeva samoizolacije, dok je na bolničkom liječenju 980 osoba, a njihov broj i dalje raste.

On je ukazao da je izražena lokalna transmisija bolesti i da je veliki broj osoba pozitivnih na virus korona sa negativnom epidemiološkom anamnezom, što znači da ne znaju gdje su se zarazili.

Beroš kaže da je bolnički sistem hitno prilagođava novonastalim okolnostima, te da je direktorima bolnica preporučeno da zaposle nove njegovatelje, a zdravstveni radnici se preraspodjeljuju u druge ustanove u skladu sa potrebama.