Svijet

POSTAVIO USLOVE Netanjahu objavio spisak od 4 zahtjeva o kojima ne može biti pregovora

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu objavio je četiri uslova o kojima ne može da bude pregovora, kako bi se postigao bilo kakav sporazum sa Hamasom o prekidu vatre ili oslobađanju talaca, uključujući garancije da Izrael može nastaviti borbe do postizanja konačnog ratnog cilja.

Benjamin Netanjahu
FOTO: SHAUL GOLAN/EPA

Objavljivanje ovih uslova uslijedilo je dok se izraelski pregovarački tim priprema na put u Kairo i Dohu da bi razgovarao o oslobađanju talaca kasnije ove nedjelje, prenosi danas Tajms of Izrael.

Među četiri izraelska zahtjeva koja je naveo kabinet Netanjahua prvi glasi da bilo kakav potencijalni dogovor mora da “omogući Izraelu da se vrati borbama sve dok ne postigne sve ciljeve rata”.

Pročitajte još

Takođe mora da obezbjedi da sporazum ne omogući šverc oružja iz Egipta u Gazu, kao ni “povratak hiljada naoružanih terorista na sjever Pojasa Gaze”.

Navodi se i da plan po kojem Izrael može da vrati taoce kući, ne smije da ugrozi druge ciljeve rata.

Ovakva objava Netanjahua u ključnoj fazi uoči nastavka pregovora izazvala je negodovanje u Izraelu, ali i među pregovaračima, pri čemu neki optužuju premijera da nastoji da sabotira dosadašnji s mukom postignut napredak.

Obnovljeni pregovori o oslobađanju talaca u Egiptu i Kataru dolaze nakon što je Hamas u subotu saopštio da je spreman da razgovara o toj temi kao i o okončanju rata u Gazi, ne tražeći prethodno od Izraela da se obaveže na “potpuni i trajni prekid vatre”.

Ta izjava predstavlja promjenu pozicije koju je Hamas zauzimao sve vrijeme tokom prethodnih pregovora još od novembra prošle godine i mogla bi da otvori put ka prvoj pauzi u borbama od novembra, iako su sve strane upozorile da postizanje sporazuma nije zagarantovano.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu