Svijet

POSTAVLJENA NAJVEĆA JELKA NA SVIJETU Sve je spremno za božićni vašar u gradu poznatom po fudbalerima (FOTO)

Zapadnonjemački grad Dortmund najpoznatiji je kao dom fudbalskog kluba Borusija, ali posljednjih godina sve je poznatiji i kao mjesto gdje se u samom centru grada postavlja najveća jelka na svijetu.

POSTAVLJENA NAJVEĆA JELKA NA SVIJETU Sve je spremno za božićni vašar u gradu poznatom po fudbalerima (FOTO)
FOTO: VALENTINA MIŠLJENOVIĆ/RAS SRBIJA

Sa čak 45 metara visine ova jelka uveliko nadvisuje sve zgrade koje je okružuju i fascinantan je prizor, a posebno kada se uzme u obzir da je, prema dostupnim informacijama, napravljena od oko 1.700 pravih borova koji se posebno uzgajaju baš za ovu priliku.

Kako se na samom mjestu uvjerio i reporter Srpskainfo proteklog vikenda, da bi se ova jelka, složena na ogromnom metalnom okviru, sastavila i ukrasila sa oko 48.000 svjetiljki, koriste se neki od najvećih građevinskih kranova. Upravo oni, između ostalog, na sam vrh jelke podižu i velikog ukrasnog anđela visokog čak 4 metra, koji upotpunjuje praznični doživljaj.

Foto: Valentina Mišljenović/RAS Srbija
Foto: Valentina Mišljenović/RAS Srbija

Ovih dana u Dortmundu se završava postavljanje jelke koja tokom novembra i decembra dominira centrom grada, te oko 300 drvenih štandova u njenom okruženju koji zajedno čine jedan od najvećih božićnih vašara u Njemačkoj.

Dortmundski božićni vašar, koji se održava od 21. novembra do 30. decembra, svake godine okuplja hiljade stanovnika, ali i turista koji na otvorenom uživaju u tradicionalnoj njemačkoj hrani, kuvanom vinu, punču i koncertima koji se tu održavaju u praznično vrijeme.