Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POSTIGNUT DOGOVOR O SMANJENJU NORME Nakon 20 sati iz jame Stranjani IZAŠLO 16 RUDARA

Društvo
Autor:

Foto: Klix/RAS Srbija

Šesnaest rudara, koji su 20 sati proveli u jami Stranjani, izašlo je na površinu nakon što je postignut dogovor direktora Rudnika mrkog uglja Zenica Nevzeta Vrškića i rudara u Stranjanima.

Vrškić je danas oko 11 sati ponovo došao u rudnik Stranjani gdje je obavio razgovor s nezadovoljnim rudarima te dodao da su dogovorene mjere kojima bi rudari bili zadovoljni, nakon čega su pristali napustiti jamu.

– Obećali smo jedan dio naknada da normu na neki način smanjimo, a deset radnika iz Raspotočja neće u ovom momentu ići iz te jame, jer dolje imamo složenu situaciju sa širokim čelom – kazao je Vrškić, piše Klix.

Dodao je da je s Elektroprivredom usaglašeno da se u što kraćem periodu primi određeni broj radnika koji im nedostaje u procesu proizvodnje.

Rudari koji su juče u 15 sati ušli u jamu i izašli prije nekoliko minuta danas neće moći nastaviti proizvodnju nakon 20 sati provedenih u jami. Inspekcija će obaviti potrebne kontrole u jami, a proizvodnja se očekuje u trećoj smjeni.

Podsjetimo, 17 rudara druge smjene u utorak je sišlo u jamu Stranjani i odbili su da rade i izađu iz jame dok se ne postigne dogovor s upravom rudnika o prijemu novih radnika, odnosno, vraćanju njihovih kolega iz jame Raspotočje.

Nakon 20 sati provedenih stotine metara ispod zemlje i intervencije Hitne pomoći postignut je dogovor, a rudari su izašli na površinu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO