Društvo

"Postoji i saobraćajni znak DIVLJAČ NA PUTU" Lovačko udruženje osudilo snimanje preplašenog medvjeda u Karanovcu

Predstavnici Lovačkog udruženja "Zmijanje" iz Banjaluke osudili su postupak vozača, koji je vozilom u banjalučkom naselju Karanovac tjerao preplašenog medvjeda kolovozom u punoj brzini i pod dugim svjetlima i sve to snimao.

"Postoji i saobraćajni znak DIVLJAČ NA PUTU" Lovačko udruženje osudilo snimanje preplašenog medvjeda u Karanovcu
FOTO: CRNAHRONIKABIH/INSTAGRAM/SCREENSHOT

U objavi na “Fejsbuk” stranici “Zmijanja” se navodi da je ovaj snimak prvo objavljen na instagram profilu “Crna hronika BiH”, nakon čega ga je nekoliko medija preuzelo.

– Naselje Karanovac se nalazi na području koje je autohtono stanište medvjeda. Potpuno je uobičajeno kretanje medvjeda tokom noći na ovom širem prostoru, kada često i prelazi saobraćajnicu. Zbog toga je na ovoj dionici puta postavljen i saobraćajni znak “divljač na putu” -objavili su iz Lovačkog udruženja “Zmijanje” Banjaluka.

REAKCIJA NA OBJAVU SNIMKA MEDVJEDA U NASELJU KARANOVAC.Lovačko udruženje "Zmijanje" Banja Luka najoštrije osuđuje…

Posted by Lovačko udruženje Zmijanje, Banjaluka on Tuesday, May 4, 2021

Iz Udruženja su naveli i da je vozač, vjerovatno nesmotreno, jurio nesrećnu životinju do iznemoglosti, te da nije bio svjestan posljedica koju je mogao izazvati u slučaju nailaska drugog vozila iz suprotnog smijera ili nasrtaja uplašene i dezorjenitasne životinje na čovjeka koji se vidi na snimku.

Pročitajte još

Srećom, kažu u “Zmijanju”, ovaj događaj prošao je bez posljedica.

– Apelujemo na vozače da obrate pažnju na saobraćajne znakove na putu, te da u sličnim slučajevima zastave vozilo i sačekaju da se divljač mirno udalji – navodi se na Fejsbuk stranici “Zmijanja”.

Snimak medvjeda koji trči ispred automobila u naselju Karanovac izazvao je veliku pažnju banjalučke javnosti, a medvjed je nedavno primijećen i u blizini Starčevice.

Lovci su i tada banjalučkim medijima izjavili da je šire područje tog naselja i Ponira autohtono stanište medvjeda, te posavjetovali ljudima da se, u slučaju susreta sa medvjedom u prirodi, mirno udalje u suprotnom pravcu i nipošto ne prilaze mečićima ako ih sretnu odvojene od majke.