Društvo

"Postoji u Beogradu i većim centrima" Trebinje uskoro prvi grad u Srpskoj sa digitalizovanim parkingom

Trebinje će uskoro dobiti digitalizovani parking i tako postati prvi grad u Republici Srpskoj sa najmodernijom naplatom parkiranja, izjavio je direktor trebinjskog preduzeća "Parking servis" Marko Miskin.

direktor parking servisa trebinje, marko miskin
FOTO: SRNA

Miskin je naveo da je u toku završetak prve faze projekta, odnosno postavljanje samonaplativih rampi na dva zatvorena parkinga u gradu u Ulici vojvode Stepe Stepanovića (krugu bivše kasarne) i u Njegoševoj ulici.

Pročitajte još

– Na dva zatvorena parkinga u gradu, modernizacijom će biti omogućeno i kartično plaćanje parkinga, dodao je Miskin.

Prema njegovim riječima, druga faza radova se odnosi na parking u prvoj gradskoj zoni i dijelu druge zone.

– Na parkinzima će biti postavljeni senzori koji očitavaju prisutnost vozila na parking mjestu i taj signal se šalje na elektronsku tablu koja se nalazi na početku svake ulice, rekao je Miskin.

On je dodao da je cilj postavljanja senzora i elektronskih tabli smanjenje gužve u užem centru grada.

– Ako neko želi da se parkira u određenu ulicu, a na elektronskoj tabli vidi da nema mjesta, neće ulaziti u tu ulicu i potražiće slobodan parking u nekoj drugoj ulici ili na zatvorenom parkingu, čime će biti smanjena gužva, rekao je Miskin.

Samonaplative rampe skoro su u potpunosti završene, a trenutno se, kako je rekao, vrši postavljanje stubova za elektronske table u prvoj gradskoj zoni.

Miskin je izrazio nadu da će u roku od sedam do deset dana biti puštena u rad dva zatvorena parkinga, a elektronske table u prvoj zoni će biti završene za 20-ak dana.

Direktor Parking servisa je napomenuo da cijena parkinga u Trebinju tokom sezone, od 15. maja do 15. septembra, iznosi tri KM u prvoj gradskoj zoni, dok je van sezone cijena parkinga 1,50 KM u prvoj zoni.

On je naveo da je u drugoj zoni cijena parkinga u sezonskom periodu 1,50 KM, dok je van sezone jednu KM.

Miskin je rekao da će modernizacijom parkinga u Trebinju vjerovatno doći do povećanja cijene parkinga.

On je ocijenio da Trebinje kao turistički grad zahtijeva da ima najmoderniji parking, navodeći da ovakvi parkinzi ne postoje u okolini, osim u Beogradu i većim gradovima.

– Mislim da će Trebinje biti čak i prvi grad u Republici Srpskoj koji će imati najmoderniju naplatu parkiranja, rekao je Miskin.

On je napomenuo da je pokrenuta procedura izdavanja prekršajnih naloga za državljane BiH za nepropisno parkiranje, da bi se eliminisale naprave za deblokiranje vozila, nepopularne kandže.

– Za druge državljane za sada bi ostale ove naprave, s tim što ćemo u budućnosti nastojati da i to riješimo, da naplata ide posredstvom međunarodnih agencija za naplatu dugova, objasnio je Miskin.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije