Politika

"Poštovanje dogovora je osnova svakog napretka" Dodik smatra da Evropa treba pokazati da li želi BiH za svog partnera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je pred BiH otvaranje pregovora sa EU i da je i u Evropi vrijeme za ozbiljne odluke kojima će pokazati da li je odlučna i da li želi BiH za svog partnera.

milorad dodik predsjednik rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dodik je naveo da je sa partnerima u Federaciji BiH (FBiH) urađen veliki posao i da se aktivno radi da se u roku finalizuju rješenja koja će dati tačan datum za BiH.

On je naveo da je EU pozdravljen napredak, ali se i dalje čuju i oni druge koji pokušavaju da nađu izgovor kako bi se zakočio evropski put BiH.

Dodik je uvjeren da su ti glasovi u potpunosti protiv procesa proširenja, te da su se trudili da ne vide ono što je očigledno, da je ispunjeno i više nego što su to uradile mnoge današnje članice.

Priče o sankcijama nekoliko isfrustriranih parlamentaraca dokaz su da jedan dio Evrope ne razumije složeni sistem uređenja BiH. Svaka njihova poruka je destruktivna i nikome ne pomaže, pa ni Federaciji – istakao je Dodik.

Dodik je ukazao da su mnogi pokušali da zloupotrijebe priču o evropskom putu kako bi se obračunali s Republikom Srpskom, ali nisu uspjeli u tome.

Evropska unija, podsjetio je, počiva na principima saradnje i dogovora i predstavnici stranaka na vlasti u Srpskoj i Federaciji pokazali su u kratkom periodu da su ugradili te principe u svako rješenje i svaki zakon koji smo donijeli.

– Poštovanje dogovora osnova je svakog napretka i od Evrope očekujemo da pokaže da poštuje BiH konkretnim djelima – otvaranjem pregovora. I u Evropi je vrijeme za ozbiljne odluke kojima će pokazati da li je odlučna i da li želi BiH za svog partnera – napisao je Dodik na mreži Iks.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ostaje čvrsto opredijeljena da zajedno s FBiH napreduje na evropskom putu i sarađuje sa svima.

– U ovom procesu smo zajedno. Koliko god neki pokušavali predstaviti da je Federacija ta koja nešto radi i predstaviti predstavnike Srpske kao negativce, treba znati da takvim aktivnostima najviše dijele BiH – naglasio je Dodik.

On je podsjetio da u BiH ostaje jedino rješenje dogovor njenih izabranih predstavnika i poštovanje principa na kojima je nastala.

– Svako ko misli da to može promijeniti igra se sa sudbinom BiH i negira je kao suverenu i samostalnu – zaključio je predsjednik Srpske.

Pročitajte još

“Srpska otvorena za saradnju sa mađarskim kompanijama”

Republika Srpska je otvorena za saradnju s mađarskim kompanijama koje su izrazile interes za razvijanje projekata iz oblasti energetike, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik koji je danas razgovarao sa Gaborom Orbanom, direktorom u kompaniji “MVM Partner enerdži trejding” iz Budimpešte.

Dodik je na društvenoj mreži Iks naveo da je sa Gaborom, direktorom u kompaniji koja se bavi trgovinom električnom energijom i gasom u 13 zemalja svijeta, razgovarao u Banjaluci.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu