Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POSUSTAJANJE TRAŽNJE Rast kineske industrije usporio na 17-godišnji minimum

Biznis
Autor:

Foto: Roman Pilipey /EPA

Rast kineske industrijske proizvodnje usporio je u julu 2019. godine na 4,8 odsto na godišnjem nivou, pokazali su današnji zvanični podaci, što je najnoviji znak posustajanja tražnje u drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji usljed pritisaka proisteklih iz trgovinskog spora sa SAD, izvještava Rojters.

Julski tempo rasta kineske industrije je najsporiji od februara 2002. godine.

Analitičari koje je anketirao Rojters predviđali su da će industrijska proizvodnja porasti u julu za 5,8 procenata međugodišnje, sa nivoa od 6,3 odsto u junu.

Ulaganja u osnovna sredstva u periodu januar-jul ove godine porasla su za 5,7 posto, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, što je neznatno ispod prognoza analitičara koji su očekivali rast od 5,8 posto.

Investicije u osnovna sredstva privatnog sektora, koje čine oko 60 procenata ukupnih investicija u zemlji, zabilježile su rast od 5,4 procenta tokom posmatranih 7 mjeseci, u poredenju s rastom od 5,7 odsto u prvoj polovini 2019.

Rast maloprodaje je takođe bio slabiji nego što se očekivalo. Promet u trgovini na malo se povećao za 7,6 odsto u julu na godišnjem nivou, u poredenju sa junskom stopom rasta od 9,8 procenata. Analitičari koje je anketirao Rojters očekivali su rast od 8,6 posto.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO