Biznis

POSUSTAJANJE TRAŽNJE Rast kineske industrije usporio na 17-godišnji minimum

Rast kineske industrijske proizvodnje usporio je u julu 2019. godine na 4,8 odsto na godišnjem nivou, pokazali su današnji zvanični podaci, što je najnoviji znak posustajanja tražnje u drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji usljed pritisaka proisteklih iz trgovinskog spora sa SAD, izvještava Rojters.

POSUSTAJANJE TRAŽNJE Rast kineske industrije usporio na 17-godišnji minimum
FOTO: ROMAN PILIPEY /EPA

Julski tempo rasta kineske industrije je najsporiji od februara 2002. godine.

Analitičari koje je anketirao Rojters predviđali su da će industrijska proizvodnja porasti u julu za 5,8 procenata međugodišnje, sa nivoa od 6,3 odsto u junu.

Ulaganja u osnovna sredstva u periodu januar-jul ove godine porasla su za 5,7 posto, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, što je neznatno ispod prognoza analitičara koji su očekivali rast od 5,8 posto.

Investicije u osnovna sredstva privatnog sektora, koje čine oko 60 procenata ukupnih investicija u zemlji, zabilježile su rast od 5,4 procenta tokom posmatranih 7 mjeseci, u poredenju s rastom od 5,7 odsto u prvoj polovini 2019.

Rast maloprodaje je takođe bio slabiji nego što se očekivalo. Promet u trgovini na malo se povećao za 7,6 odsto u julu na godišnjem nivou, u poredenju sa junskom stopom rasta od 9,8 procenata. Analitičari koje je anketirao Rojters očekivali su rast od 8,6 posto.