Svijet

"POSVEĆENI ZAJEDNIČKOM DJELOVANJU" Mogerini naglašava da je napad na jednu manjinu napad na sve nas

Na prvi Međunarodni dan sjećanja na žrtve nasilja zbog vjeroispovesti ili uvjerenja, 21. avgust, odajemo počast svim onima širom svijeta koji su izgubili živote ili pretrpjeli nasilje zbog svoje vjeroispovesti ili uvjerenja, izjavila je danas visoka predstavnica za spoljnu politiku Evropske unije Federika Mogerini.

"POSVEĆENI ZAJEDNIČKOM DJELOVANJU" Mogerini naglašava da je napad na jednu manjinu napad na sve nas
FOTO: N1 SCREENSHOT

Istakla je da progoni na osnovu religijskih ubjeđenja ili pripadnosti, odnosno nepripadnosti religiji, predstavljaju kršenje međunarodnog prava i zahtijevaju zajedničke napore kako bi se s njima izborilo.

Prošle godine su se desili mnogi tragični ekstremistički napadi. Vjernici svih vjera, ali i nevjernici, nastavljaju da trpe nasilje i progone u mnogim dijelovima svijeta. Oni se suočavaju s podstrekivanjem na mržnju i nasilje i zločinima iz mržnje od strane državnih ili nedržavnih aktera ili i jednih i drugih – upozorila je Federika Mogerini.

Ona je podsjetila je da su sloboda mišljenja, savjesti i vjeroispovesti zagarantovane članom 10. Povelje o osnovnim pravima Evropske unije.

Istakla je da je zaštita ovih prava dužnost Evropske unije i njenih članica, a zakonodavstvo Evropske unije obavezuje države članice da sankcionišu namjerno javno podstrekivanje na nasilje ili mržnju usmjerenu na grupu ili pripadnike grupe koje određuje, između ostalog, pripadnost jednoj religiji ili uvjerenje.

– Ako društvo dozvoli progon jedne manjine, otvaraju se vrata za progon svih zajednica. Napad na jednu manjinu napad je na sve nas. Stoga ostajemo posvećeni zajedničkom djelovanju – poručila je Mogerinijeva u izjavi povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve nasilja zbog vjeroispovijesti ili uvjerenja.