Sport

POTEZI ZA VJEČNOST Kako je Stojković postao besmrtan (VIDEO)

Postoje potezi koji vječno ostanu u sjećanju navijača. Jedan od njih desio se na današnji dan u Veroni u osmini finala Svjetskog prvenstva u Italiji.

POTEZI ZA VJEČNOST Kako je Stojković postao besmrtan (VIDEO)
FOTO SRDJAN SUKI/ EPA

Junak tog 26. juna 1990. godine bio je reprezentativac Jugoslavije Dragan Stojković Piksi. Sjajni fudbaler imao je vrhunsku karijeru, ali je potez protiv Španije nešto što je Stojkoviću donijelo mjesto među besmrtnicima i pokazalo o kakvom velemajstoru se radi.

Zlatko Vujović je u 77.minutu sjajno prošao ubacio loptu u šesnaesterac a Katanec je glavom proslijedio na drugu stativu gdje je čekao Stojković. U takvom situaciji kada lopta pada pravo na jaču nogu 99 posto igrača bi bez razmišljanja uputilo udarac. Ali ne i Piksi. Potpuno smireno uradio je „lažnjak“ slomio Vaskeza i donio prednost Jugoslaviji.

Španija je uzvratila preko Salinasa koji je donio izjednačenje ali je onda na scenu opet stupio Stojković. Školski slobodnjak za 2:1 i četvrtfinale.

Nažalost bio je to i oproštaj reprezentacije koju je vodio Ivica Osim od velikih takmičenja. Iako su izborili plasman na Evropsko prvenstvo na njega nisu otišli jer sankcija a Danska koja je zamijenila Jugoslaviju postala je šampion.