Svijet

POTJERA ZA VUKOVIMA Nakon poplava u OVOJ zemlji u bjekstvu još ŠEST ZVIJERI

Francuske vlasti uhvatile su crnog kanadskog vuka koji je prije više od nedjelju dana pobjegao iz nacionalnog parka tokom obilnih poplava u južnoj Francuskoj, ali još šest vukova je i dalje u bjekstvu.

POTJERA ZA VUKOVIMA Nakon poplava u OVOJ zemlji u bjekstvu još ŠEST ZVIJERI
FOTO: RONALD WITTEK/EPA

Sedam crnih kanadskih vukova pobjeglo je iz parka Alfa u nacionalnom rezervatu Merkantur, 80 km sjeverno od grada Nice, tokom masovnih poplava rijeka koje su uništile njihov ograđeni prostor.

Uhvaćeni vuk uspavan je strelicom u velikoj operaciji u ponedjeljak u kojoj je učestvovao i helikopter, rekla je portparolka francuske Kancelarije za biodiverzitet (OFB), prenosi Rojters.

Potraga za ostalih šest vukova nastavlja se na planinskom terenu kojem je teško pristupiti, jer mnogi putevi ostaju blokirani zbog štete od poplave.

OFB je rekao da vukovi nisu opasni po ljude, jer su rođeni u zatočeništvu i ne znaju kako da love, ali je upozorio da im se ne približavaju.

Portparolka je rekla da je 13 vukova tri različite podvrste bilo u parku prije poplava; sedam crnih kanadskih vukova, tri siva evropska vuka i tri bijela arktička vuka, svaki u zasebnom ograđenom prostoru.

Dva arktička vuka, čiji je prostor bio najbliži rijeci, pronađena su mrtva, a jedan je nestao, ali se pretpostavlja da je mrtav.

Najmanje šest ljudi je umrlo, a smatra se da se više od desetak i dalje vodi kao nestalo nakon najgorih poplava koje su pogodile jugoistočnu Francusku u posljednjih 100 godina, kada su nabujale rijeke odnijele kuće, mostove i dijelove puteva.

Prihvati notifikacije