Biznis

Potpisali na 15 godina: Katar dogovorio isporuku tečnog gasa Njemačkoj

Katar je objavio da će u budućnosti Njemačku obezbjeđivati tečnim plinom, a dogovorena je isporuka od dva miliona tona plina godišnje.

izlazak njemačke iz Ugovora o energetskoj povelji
FOTO: CLEMENS BILAN/EPA

Katar želi doprinijeti energetskoj sigurnosti Njemačke – rekao je direktor državne kompanija Qatar Energy, Saad al Kaabi.

On je na konferenciji za štampu u Dohi rekao da bi isporuka trebala započeti 2026., a ugovor o isporuci je sklopljen na 15 godina.Nemački ministar privrede i energetike Robert Habek je pozdravio odluku o isporuci.

– Petnaest godina je za nas super – rekao je Habek, koji je još u martu boravio u Kataru kako bi dogovorio isporuke tečnog plina kao zamjenu za izostanak isporuka iz Rusije.

Habek je ukazao na to da će zbog planiranog ostvarenja cilja klimatske neutralnosti u Njemačkoj, potrošnja od 2040. biti značajno smanjena.

Kako je objasnio Saad al Kaabi, tečni plin bi iz Katara trebao, preko američkog energetskog koncerna ConocoPhillips, koji se nalazi u vlasništvu Qatar Energy, biti dopreman u LNG luku Brunsbuettel, koja je još u izgradnji.

Dva miliona tona plina je oko tri posto ukupne godišnje potrošnje plina u Nemačkoj. Nemačka je, osim s Katarom, o isporuci tečni plina pregovarala i sa kompanijama u Kanadi i SAD-u, prenosi Blic.

Prihvati notifikacije