Digitalna Srpska

Potpisan protokol o saradnji na unapređenju digitalizacije u Srbiji

Premijerka Ana Brnabić i guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković potpisale su danas protokol o saradnji na unapređenju digitalizacije u Srbiji i poručile da će to obezbijediti građanima brže i kvalitetnije usluge.

Potpisan protokol o saradnji na unapređenju digitalizacije u Srbiji
Foto: Vlada Srbije/RAS Srbija

Protokolom o saradnji na zajedničkom projektu E-Srbija mi se još jednom posvećujemo tome da za naše građane napravimo okruženje u kome više ne pričamo o javnoj upravi i administraciji, već o javnim uslulgama. Vlada je tu da bude servis građana – rekla je Brnabićeva nakon potpisivanja protokola u NBS.

Istakla je da sada imaju konkretne ciljeve i aktivnosti na kojima će se raditi kako bi do kraja mandata ove vlade imali Srbiju koja se prepoznaje kao zemlja u koju treba ulagati u nove tehnologije i inovacije.

– Zajedno ćemo povući Srbiju da bude jedan od pobjednika 21. vijeka – naglasila je Ana Brnabić.

Premijerka je navela da je cilj da se napravi okruženje u kome će građani imati efikasnu, brzu i kvalitnu javnu upravu, odnosno okruženje u kome se pružaju javne usluge koje su fokusirane na potrebe građana.

Cilj je, kaže, da Srbija bude ekonomija zasnovana na inovacijama i znanju, koja će biti konkurentna ekonomski naprednijim zemljama u 21. vijeku.

– Imamo talenat i znanje i zahvaljujem NBS što je prepoznala ove zadatke koje sam kao premijerka stavila pred moj tim – rekla je Brnabićeva.

Podsetila je da su u posljednje dvije godine već implementirani značajni projekti, koji su važni kako za građane, tako i za privredu.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je istakla da je cilj da se pokaže da elektronski servisi nisu privlegija samo mladih, već da pravo i mogućnost da ih koriste i da budu elektronski pismeni imaju svi građani.

Dodala je da elektronski servisi štede vrijeme i novac, omogućuju građanima da koriste savremene tehnologije i da budu uključeni u savremeni svijet.

– Ipak, još se borimo protiv svih otpora novim servisima – napomenula je Tabakovićeva.

Prema njenim riječima, današnje potpisivanje sporazuma je samo ozvaničenje saradnje koja traje još od proklamovanja ciljeva koje je Vlada zadala, a među kojima je digitalizacija jedan od prioriteta.

– Bez mnogo forme, mi smo se lako dogovarali oko ukidanja pečata, plaćanja karticama i oko mnogih drugih stvari – rekla je guverner NBS, napominjući da takva saradnja pokazuje da vlast uvažava potrebe građana.

Ona je podsjetila da je Srbija prva u regionu uvela instant plaćanja i da se prilikom uvođenja svih servisa maksimalno vodilo računa o bezbjednosti i zaštiti podataka.

Kao značajnu novinu u inovativnim tehnologijama navela je regulatorni sendboks zahvaljujući kome se, kako je objasnila, ne traži plaćanje licenci za određene usluge dok se ne provjeri da li zaista mogu da budu primjenjiv poslovni model.

– Nastavićemo da radimo brže i bolje od svih drugih u okruženju – rekla je Tabakovićeva.