Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Potpisan ugovor za izgradnju prve faze auto-puta na Koridoru “Pet ce” kroz Srpsku

Biznis
Autor:

Foto: Srna

Predstavnici preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” i konzorcijuma koji čine kompanije “Integral inženjering” iz Laktaša i “Granit” iz Skoplja potpisali su danas u Banjaluci ugovor o izgradnji prve faze auto-puta na Koridoru “Pet ce” kroz Republiku Srpsku, na pravcu između petlji “Johovac” (Tovira) i “Rudanka” (Kostajnica), u vrijednosti 62,5 miliona evra.

U ime investitora “Autoputeva Republike Srpske” ugovor je potpisao direktor tog preduzeća Dušan Topić, a u ime izvođača radova generalni direktor “Integral inženjeringa” Slobodan Stanković i direktor podružnice građevinskog preduzeća “Granit” Skoplje u Banjaluci Zoran Trajanovski.

Premijer Srpske Radovan Višković rekao je da se realizacijom radova na ovoj dionici ukupne dužine šest kilometara nastavlja kontinuitet izgradnje auto-puteva i zapošljavanja domaće građevinske operative.

– To su preduslovi za povećanje BDP-a, prosječnih plata i drugih zacrtanih ciljeva Vlade – rekao je novinarima Višković, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora u Administrativnom centru Vlade Srpske.

Foto: Srna

On je podsjetio da nastavak radova na putevima od Doboja prema Srbiji i spajanje auto-puta Banjaluka-Gradiška sa putem Zagreb-Beograd, nakon izgradnje mosta na Savi, imaju ekonomsku opravdanost.

Višković je naglasio da Vlada treba da što prije definiše trasu auto-puta prema Srbiji u okolini Bijeljine, da bi se moglo početi sa eksproprijacijom.

On je naveo da je Srbija već najavila da će u junu krenuti sa izgradnjom svog dijela auto-puta prema Srpskoj, od Kuzmina prema graničnom prelazu Rača.

– Na sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika rečeno je da je Srbija spremna da pomogne Srpskoj u izgradnji dijela puta od Rače prema Bijeljini. Ne smije se desiti da nekim našim proceduralnim radnjama zaustavimo te aktivnosti – poručio je Višković.

Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić rekao je da će radovi, predviđeni ugovorom, povezati auto-put “9. januar” Banjaluka-Doboj sa Beogradom.

– Želimo da što brže povežemo Srpsku sa Beogradom, i to od Banjaluke, preko Doboja, Brčkog i Bijeljine. Zadovoljan sam što je Srpska sposobna da nosi ovako složene, zahtjevne i skupe projekte – dodao je Trninić.

Foto: Srna

Dušan Topić, direktor preduzeća “Autoputevi Republike Srpske”, koje je investitor, rekao je da će nakon prve faze projekta izgradnje Koridora “Pet ce” u Srpskoj uslijediti druga od petlje Rudanka /Kostajnica/ do Karuša/entitetske granice na jugu/, koja će biti, takođe, ukupne dužine šest kilometara.

– Treća faza je od petlje Johovac do petlje Podnovlje, dužine oko 13 kilometara, a četvrta od Vukosavlja do petlje Podnovlje, dužine 23 kilometra – naveo je Topić.

On je rekao da se ovih dana aktivno radi na modelu finansiranja za nastavak izgradnje auto-puta od Doboja preko Vuskosavlja i Brčkog, do Bijeljine i Rače, odnosno granice sa Srbijom.

– Za finansiranje su zainteresovane evropske banke i kineski partneri, putem koncesije. Vjerujemo da ćemo u narednom periodu potpisivati ugovore za izgradnju ostalih dionica – istakao je Topić.

On je rekao da će Koridor “Pet ce” na teritoriji Srpske biti dug 46,6 kilometara od Doboja do Vukosavlja i da je procijenjeno da će koštati 500 miliona evra.

– To je procijenjena vrijednost, a tenderi će pokazati koja je prava cijena – naveo je Topić i dodao se očekuje nešto skuplji kilometar auto-puta na Koridoru “Pet ce” zbog izgradnje zahtjevnih objekata i zaštite okolnih naselja.

On je rekao da se novac prikupljen po osnovu akciza za održavanje i izgradnju puteva i auto-puteva u BiH koristi za te potrebe, ali i vraćanje kredita kojima je urađena dosadašnja mreža auto-puteva, te poručio da će “Autoputevi” i putem video-nadzora nastojati da spriječe krađu opreme i zvučne izolacije na auto-putu Banjaluka-Gradiška.

Generalni direktor “Integral inženjeringa” Slobodan Stanković, čija kompanija će zajedno sa građevinskim preduzećem “Granit” Skoplje izvoditi radove na prvoj fazi, rekao je da su stvoreni svi preduslovi za taj posao.

– Vrlo brzo ćemo početi radove na trasi, zajedno sa partnerom `Granitom` s kojim smo napravili oko 100 kilometara auto-puteva, radimo na području BiH, Srbije Hrvatske i Slovenije i realizovali smo projekat auto-put `9. januar` od Banjaluke do Doboja – naveo je Stanković.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO