Politika

"POTPUNI PORAZ MEĐUNARODNOG PRAVA" Čubrilović: "Oluja" je najveće etničko čišćenje

 

"POTPUNI PORAZ MEĐUNARODNOG PRAVA" Čubrilović: "Oluja" je najveće etničko čišćenje
FOTO: VERITAS/RAS SRBIJA

Predsjednik Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je, povodom obilježavanja 4. avgusta, Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji “Oluja”, da je to najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Jugoslavije koje je izvršeno u sukobima devedesetih godina prošlog vijeka.

Činjenica da nisu pravosnažno osuđeni oni koji su odgovorni za ovaj strašni zločin, u kojem je pobijeno oko 2.000 civila i protjerano oko 250.000 Srba, čija su imanja i kuće uništene i spaljene, predstavlja potpuni poraz međunarodnog prava i pravde – istakao je Čubrilović, prenela je RTRS.

Kako je naveo, slično kao što i prije 24 godine bombardovanje izbjegličkih srpskih kolona, u kojima su bili nemoćni starci, žene i djeca, nije zanimalo međunarodnu zajednicu, čini se, da ih ni danas ne zanima istina, utvrđivanje odgovornosti i procesuiranje svih onih koji su odgovorni za stradanje srpskog naroda.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske ocijenio je da je veoma važno to što Republika Srbija i Republika Srpska zajedno obilježavaju godišnjice stradanja i progona Srba iz Hrvatske.

To je, kako je naglasio, veoma bolno nacionalno i istorijsko pitanje i važno je, dodaje, razvijati kulturu sjećanja i nove generacije upoznati sa ovim zločinom i uvijek iznova podsjećati na stradanja srpskog naroda u brutalnoj i nehumanoj vojnoj akciji “Oluja” i zahtjevati da odgovorni za ove zločine izađu pred lice pravde.

Porazno je i to što se ovaj tragični datum u Hrvatskoj slavi i što se veliča akcija “Oluja”, a posebno je porazno to što se na određenim mjestima slavi uz obilježja koja su bila karakteristična za ustašku NDH, rekao je Čubrilović.

– Sve to pokazuje u kakvom su nezavidnom položaju malobrojni Srbi u Hrvatskoj, i s kakvim se problemima susreću protjerani Srbi koji ni do danas nisu uspjeli da ostvare elementarna ljudska, radna i imovinska prava u toj zemlji, koja je, pri tom, i članica Evropske unije – zaključio je Čubrilović.