Biznis

Potražnja za radom manja za 5,4 %: Pored kuvara i konobara ovo su najtraženija ZANIMANJA U HRVATSKOJ

Prema podacima koje je objavio Ekonomski institut u Zagrebu, potražnja za radom u Hrvatskoj je u aprilu ove godine manja za 5,4 % u odnosu na isti mjesec prošle godine.

UGOSTITELJSKI RADNICI
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

To je pokazao indeks slobodnih radnih mjesta, prema kojem su najtraženiji i dalje prodavac, konobar, kuvar, vozač i magacioner.

To je, navodi se, četvrti mjesec za redom u kojem se bilježi pad na godišnjem nivou za 5,4 % ali je i usporavanje pada u odnosu na 8,4 % zabilježenih u martu prošle godine.

To upućuje da je u odnosu na prethodni mesec potražnja za radom porasla za 1,3 %, ali od početka ove godine indeks je ukupno ipak u padu, i to za 2,7 %, saopšteno je iz Ekonomskog instituta.

Analitičari Instituta smatraju da treba pričekati barem podatke za maj da bi se sa većom sigurnošću mogli komentarisati signali s tržišta rada i njihov uticaj na stopu rasta realnog BDP-a.

Pročitajte još

Prvih pet najtraženijih zanimanja ostalo je isto u odnosu na april prošle godine.

Najtraženiji su prodavci, slijede konobari, kuvari, vozači i magacioneri. Programeri su na listi najtraženijih zanimanja pali za šest mjesta, s 19. na 25., kao i poslovi u finansijama, koji su pali sa 15. mjesta na 21. Na istoj listi rast potraženje beleže farmaceut i kozmetičar, naveli su iz Instituta, prenijela je Hina.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu