Gradovi

POTREBNA HITNA NABAVKA OPREME Brčko ostalo bez CT aparata i magnetne rezonance

Vlada Brčko distrikta zatražila je od Odjeljenja za zdravstvo da hitno pokrene proceduru nabavke dijagnostičkih aparata – CT aparata i magnetne rezonance.

POTREBNA HITNA NABAVKA OPREME Brčko ostalo bez CT aparata i magnetne rezonance
FOTO: CVIJETA KOVAČEVIĆ/RAS SRBIJA

Dali smo uputstvo šefu Odjeljenja za zdravstvo da mora pokrenuti što hitnije procedure nabavke za ovu neophodnu dijagnostičku opremu i mislim da više ne postoji nijedan razlog za odlaganje nabavke CT- a i magnetne rezonance. Očekujem da će taj tender biti što prije raspisan – rekao je gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić.

On je ovo rekao nakon što je Vlada usvojila program rada Javne zdravstvene ustanove “Zdravstveni centar Brčko” za ovu godinu.

Direktor brčanske bolnice Dušan Stokić kaže da već više od tri godine nastoje da nabave CT aparat, ali da zbog žalbi i poništavanja tendera u tome nisu uspjeli.

– Tenderska dokumentacija za nabavku CT aparata usaglašena je još u februaru 2017. godine i od tada to traje. Smatramo da je bilo neosnovano posljednje poništavanje tendera od strane Kancelarije za žalbe BiH. Mi smo uradili sve što je bilo neophodno kako bi pripremili i raspisali tender za nabavku CT-a srednje klase, ali ćemo sada morati spustiti tehničke specifikacije kako bi ga konačno nabavili – kaže Stokić.

Magnetna rezonanca dotrajala

Ističe da im je veoma teško raditi bez CT aparata, a ovih dana u potpunosti je stao i aparat magnetne rezonance koji je star oko 15 godina.

Ističe da je tender za nabavku magnetne rezonance pripremljen, ali da su imali namjeru da ga nabave nakon što urade aneks bolnice kako bi imali gdje da ga smjeste.

– Moraćemo to sada ipak ubrzati jer još nismo dobili građevinsku dozvolu za aneks bolnice, iako već godinu i po dana traju pripreme i razne aktivnosti oko idejnog, glavnog projekta, njegove revizije, lokacijskih uslova i slično – pojašnjava Stokić.

Dodaje da se zbog sporosti oko nabavke dijagnostičkih aparata u posljednje vrijeme sve češće postavlja pitanje da li to neko svjesno usporava, jer se u nedostatku aparata u javnom zdravstvu te usluge pružaju osiguranicima u privatnim praksama u Brčkom, Tuzli ili Bijeljini.

– To su velike pare. Mi smo vjerovatno za novac koji smo proteklih godina dali za te usluge mogli kupiti još jedan CT aparat – istakao je Stokić.

Proceduru nabavke neophodne dijagnostičke opreme moraće, prema zaključku Vlade, pokrenuti nadležno odjeljenje za zdravstvo, iako tamo smatraju da bi to trebalo drugačije da se uradi.

– Mišljenje šefa Odjeljenja za zdravstvo je da bi kapitalni budžet trebalo tretirati kao kapitalni grant i dodeliti ga JZU kako bi ono pokrenulo procedure. Sadašnja zakonska rješenja su jasna i tender treba pokrenuti Odjeljenje za zdravstvo, jer se kapitalni budžet JZU “Zdravstveni centar Brčko” nalazi u tom odjeljenju – rekao je gradonačelnik Siniša Milić.

Dodao je da se o promjeni koncepta realizacije kapitalnog budžeta kroz grant prema korisniku može razgovarati, ali tek nakon nabavke neophodne dijagnostičke opreme, budući da bi to u ovom trenutku zahtijevalo izmjene u budžetu, što bi trajalo toliko dugo da se aparati ne bi mogli nabaviti ni ove godine.

Nedostaju i ljekari

Osim nedostatka savremene dijagnostičke opreme i prostora najveći problem brčanskog zdravstva su kadrovi.

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija
Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

– Svakodnevno se suočavamo sa odlaskom ljekara. Doveli bi u pitanje i ovaj nivo zdravstvene zaštite ukoliko ne bi preduzeli mjere. Stoga razmatramo mogućnost povećanja njihovih plata kako bi ih zadržali ovdje – rekao je gradonačelnik Brčkog Siniša Milić.