Svijet

"POTREBNA REVIZIJA DEJTONSKOG SPORAZUMA" Plenković u UN komentarisao položaj Hrvata u BiH

Hrvatska smatra da godišnjicu Dejtonskog sporazuma treba iskoristiti za njegovu reviziju, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

"POTREBNA REVIZIJA DEJTONSKOG SPORAZUMA" Plenković u UN  komentarisao položaj Hrvata u BiH
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT

Osim što je godina kriza, 2020. je i godina jubileja, istakao je Plenković uz 75. godišnjicu UN-a i 25. godišnjicu Četvrte svjetske konferencije o ženama, obilježava i 25. godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je “prekinuo najkrvaviji rat u Evropi od Drugog svjetskog rata”.

– U međuvremenu, ovaj dio Evrope se temeljno promijenio nabolje, ali neki problemi opstaju i zaslužuju našu punu pažnju. Kao jedna od strana navedenog sporazuma, Hrvatska smatra da bi godišnjicu sporazuma trebalo iskoristiti kako bi se promislilo o njegovim postignućima, ali i o postojećoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa ciljem čvrstog usmjeravanja ove zemlje na njenom evropskom putu – rekao je hrvatski premijer u svom onlajn obraćanju.

Pozvao je na punu jednakost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i donošenje odgovarajućeg izbornog zakona koji bi spriječio izborne inženjeringe, prenosi Jutarnji list.

Podsjetio je na Zagrebački sastanak na vrhu održan prije 20 godina i drugo izdanje tog susreta koji se ove godine virtualno održao tokom hrvatskog predsjedanja EU.

– Gledajući unazad, mnogo toga je postignuto i puno toga se promijenilo nabolje. Gledajući unaprijed, iskreno pomirenje ključno je za stabilnost regiona. To se može graditi samo na istini i činjenicama, zajedno sa pronalaskom svih preostalih nestalih osoba i pravdom za sve žrtve – poručio je.

Plenković je pozvao i na reformu UN, rekavši da su ovogodišnje krize pokazale da je multilateralizam potrebniji nego ikad. Ocijenio je da postojeće krize, poput pandemije korona virusa, ne smiju da dovedu do izolacionizma u međunarodnoj zajednici, nego da podstaknu spremnost na saradnju.