Gradovi

POTREBNA VEĆA ODGOVORNOST Skupština Brčko distrikta donijela program mjera za oblast zdravstva

Nakon što je polovinom juna Skupština Brčko distrikta raspravljala o stanju u zdravstvu i zadužila nadležnu skupštinsku komisiju da pripremi zaključak, poslanici su protekle sedmice usvojili program mjera koje bi trebale da poboljšaju stanje u ovoj oblasti.

POTREBNA VEĆA ODGOVORNOST Skupština Brčko distrikta donijela program mjera za oblast zdravstva
FOTO: CVIJETA KOVACČEVIĆ/RAS SRBIJA

Među mjerama koje treba hitno realizovati je izmjena pravilnika o specijalizaciji i raspisivanje javnog poziva kako bi se što prije obezbijedio potreban broj ljekara. Rebalansom budžeta izvršiće se prenos kapitalnih sredstava sa računa Odjeljenja za zdravstvo na JZU „Zdravstveni centar Brčko“, koji u septembru ove godine treba da pokrene proceduru za nabavku magnetne rezonance.

Rok za uspostavljanje hospisa je decembar ove godine, a do kraja iduće godine nadležno odjeljenje i JZU  treba da osnuju centar za hitnu pomoć sa najmanje tri isturene jedinice za pružanje hitne pomoći pri Urgentnom centru i zdravstvenim centrima u Distriktu.

Foto: Cvijeta Kovacevic RAS/Srbija
Foto: Cvijeta Kovacevic RAS/Srbija

Ponovo smo tražili osnivanje javne apoteke kako bi obezbijedili minimalne zalihe lijekova za naše stanovništvo. Tražili smo i donošenje pravilnika i normativa pružanja zdravstvenih usluga, koje bi Fond zdravstvenog osiguranja plaćao Zdravstvenom centru – rekao je Tomislav Stjepanović, predsjedavajući Komisije za zdravstvo.

Mjerama je predviđeno i donošenje pravilnika o proceduri prikupljanja novca u humanitarne svrhe za liječenje građana, jer je bilo slučajeva da se novac sakuplja i kada je liječenje plaćeno od Fonda zdravstvenog osiguranja.

– Cijenimo da je neophodno da Brčko distrikt ima ljekarsku komoru koja bi u slučajevima nesavjesnog liječenja mogla pokretati disciplinske postupke i oduzimati licence – istakao je Stjepanović.

Nezadovoljni i radnici i pacijenti

Većina poslanika izrazila je rezervu u pogledu realizacije programa mjera, koje su nazvali spiskom lijepih želja.

Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog, rekao je da bi usvojene mjere mogle ostati mrtvo slovo na papiru ukoliko ih ne bude pratila odgovornost i promjena u rukovođenju u Zdravstvenom centru i cjelokupnom zdravstvenom sistemu.

Milić je istakao da diskusija o stanju u zdravstvu traje niz godina i da reforma u ovoj oblasti nije dala rezultate.

Foto: Cvijeta Kovacevic RAS/ Srbija
Foto: Cvijeta Kovacevic RAS/ Srbija

– Reformom koja je provedena 2012. godine izdvajanjem zdravstvene ustanove iz sistema javne uprave dobili smo tri direktora, članove upravnog i nadzornog odbora. U svemu ostalom stanje je isto, ako ne i lošije. Treba utvrditi odgovornost. U svemu što smo radili u prethodnom periodu falio je samo ovaj segment – rekao je Milić.

Podsjetio je da se godišnje za zdravstvo izdvaja ogroman novac od oko 25 miliona KM i da je rebalansom za unapređenje zdravstvene zaštite i plate zdravstvenih radnika nedavno obezbijeđeno 3,5 miliona KM.

– Zbog neadekvatne organizacije posla u JZU dobili smo nezadovoljne medicinske radnike i dobili smo, što je posebno problematično, vrlo nezadovoljne pacijente – rekao je Milić, ističući da ovaj put treba energičnije djelovati traženjem odgovornosti.

Novi zakon o udruženjima i fondacijama

Skupština je usvojila u prvom čitanju Nacrt zakona o udruženjima i fondacijama kojim se nastoji urediti oblast dodjele grantova. Donesena je odluka da se između dva čitanja o ovom zakonu početkom septembra obavi javna rasprava. Kao prateći zakon usvojen je i Nacrt zakon o izmjeni i dopuni Zakona o inspekcijama, kojim se uvodi inspektor za udruženja i fondacije.