Društvo

POTREBNA VEĆA OPREZNOST Jutarnja magla smanjuje vidljivost na putevima

Saobraćaj se ovog jutra u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija po pretežno vlažnim kolovozima, jutarnja magla smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, kao i višim predjelima, dok su u usjecima i pored kamenih kosina mogući sitniji odroni kamenja i zemlje na kolovoz.

POTREBNA VEĆA OPREZNOST Jutarnja magla smanjuje vidljivost na putevima
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske vozačima savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu.

Od danas do ponedjeljka, 14. oktobra, od 7 do 17 časova zbog sanacionih radova na magistralnom putu Banjaluka-Čelinac u mjestu Ada saobraćaj će se odvijati jednom trakom.

Jednom trakom saobraćaj će se odvijati i na dionici puta Klašnice-Prnjavor u mjestu Potočani, gdje se nastavljaju radovi na popravci kolovoza radnim danima od 8 do 17 časova.

Danas od 10 do 14 časova, zbog minerskih radova, najavljene su povremene desetominutne obustave saobraćaja na dionici regionalnog puta Istočno Sarajevo-Trebević-Pale, na lokalitetu Miljevićka krivina-Zlatište.

U toku je i rekonstrukciji regionalnog puta Lukavica-Pale, kao i radovi na proširenju mosta, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja, sa postavljenom signalizacijom.

Na ovoj dionici zabranjeno je saobraćanje za teretna vozila ukupne mase veće od 3,5 tona, a u mjestima Lukavica i Pale postavljena je saobraćajna signalizacija koja preusmjerava ta vozila na alternativne pravce.

U toku je izgradnja kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Dragotinja-Prijedor-Kozarac i Kozarska Dubica-Prijedor, sa Ulicom 29. novembar u Prijedoru, zbog čega se saobraćaj odvija usporeno, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

Na dionici magistralnog puta Drinjača-Milići-Vlasenica u toku je rekonstukcija kolovoza, zbog čega se saobraćaj odvija jednom saobraćajnom trakom.

U toku je izgradnja male hidroelektrane “Krupac” na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-granica Republike Srpske /Bogatići, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično jednom trakom.

U toku je postavljanje inteligentnih transportnih sistema (ITS) na auto-putu Gradiška-Banjaluka, na lokalitetu Mahovljanske petlje, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

U toku je i postavljanje naplatnih stanica “Aleksandrovac” i “Nova Topola”, na putevima koji se spajaju iz ovih mjesta sa auto-putem.

U toku su radovi na izgradnji i sprovođenju privremenog sistema naplate putarine na auto-putu “9. januar”, Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, pa vozače iz AMS upozoravaju da voze opreznije i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore (Šćepan Polje), zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod “NIS petrol” pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Na dionici magistralnog puta Johovac-Rudanka, zbog isključivanja i uključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta od petlje Johovac do petlje Rudanka, najavljene su izmjene u odvijanju saobraćaja.

Deminiranje terena izvodi se na radilištu “Klakari Donji 8, 13 i 14”, opština Brod, zbog čega su privremene obustave saobraćaja na dionici magistralnog puta Brod-Odžak u vremenu od 8 do 15 časova, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog izgradnje mini hidroelektrane, na magistralnom putu Kotor Varoš-Obodnik izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Zbog klizišta, jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila saobraćaj se odvija na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka, kao i Lopare (Mačkovac)-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.

U toku su i radovi na regionalnom putu Šekovići-Caparde, pa se saobraćaj odvija naizmjenično jednom kolovoznom trakom.

Na području Federacije BiH radovi na magistralnom putu Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu “Vranduk dva”, u noćnim satima saobraćaj se obustavlja od 0.30 do 4.30 časova.

Tokom dana na ovom lokalitetu saobraća se naizmjenično jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera.

Na obilaznici kroz naselje Tetovo, regionalni put Nemila-Tetovo-Zenica, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

U toku su radovi na dionici auto-puta Podlugovi-Sarajevo zapad-Lepenica, kao i na magistralnim putevima Olovo-Kladanj-Stupari, Srebrenik-Orašje, Doljani-Metković i Jezero-Jajce na području Federacije BiH.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih čekanja na prelazak granice.

I dalje je obustavljen saobraćaj za teretna vozila i autobuse na graničnom prelazu Brčko-Gunja.

Vozači koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na 11 graničnih prelaza Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.