Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POTREBNI IM RADNICI Hrvatske firme usred zime došli u BiH po sezonce za naredno ljeto

Društvo
Autor:

Foto: A. Bajrič - Blicko/Avaz.ba

Veliki interes ovih dana vlada u Tuzli, Bijeljini i Brčkom za sastanke koje organiziraju menadžmenti turističko-ugostiteljskih objekata s Jadrana, koji su, iako usred zime, već u potrazi za sezonskim radnicima koji će im naljeto 2019. doći iz BiH da rade u Malom Lošinju i na otoku Cresu.

U Tuzli je Avaz juče zabilježio jedan takav susret predstavnika “Jadranke Groupa” s otoka Lošinja sa skoro 50 potencijalnih kandidata zainteresiranih za sezonske poslove. Ovakvi intervjui obavljeni su prethodnih dana u Bijeljini, gdje je bilo stotinjak zainteresiranih, a otprilike isti broj kandidata očekuje se danas i u Brčkom.

Kako je pojasnila Silvija Baričević, direktorica Kadrovske službe “Jadranke”, ovu grupaciju sačinjavaju hoteli sa četiri i pet zvjezdica, mobilni kampovi, trgovine…

– Nama su potrebni spremačice, čistačice, konobari, kuvari, prodavači, pekari, mesari, vozači – kaže Baričević.

Uslovi za radnike su, kako kaže, veoma dobri. Minimalna plata koja se nudi sezonskim radnicima je 500 evra, a svi radnici se primaju u radni odnos.

– Nudimo i dodatke na plate, plaćen višak odrađenih sati, novac za povratak kući itd. Imamo i pozitivna iskustva s radnicima iz BiH, a mnogi od njih koji su u ranijem periodu došli kod nas, ostali su i da žive na ostrvu Lošinj – kaže ona.

U tuzlanskoj grupi zainteresovani za sezonski rad na Jadranu juče je zatečen i Murat Hadžiselimović, koji je poslije 32 godina rada u tuzlanskoj mljekari ostao bez posla.

– Došao sam na intervju u nadi da ću dobiti posao. Radio bih bilo šta. Znam da dobro plaćaju i da im je važan položaj radnika, a moje je mišljenje, radnici iz BiH su najbolji na svijetu. Druga je stvar što je naša država zatvorila fabrike, odbacila radnike. Zbog toga se svi mi koji smo došli na intervju, nadamo poslu. Mljekara u kojoj sam radio, bila je najbolja fabrika na svijetu, ali su je preko noći zatvorili, a ja sam, poslije 32 godine rada, završio na birou. Sad želim ići bilo gdje da bih radio – kazao je Hadžiselimović.

Prema riječima Silvije Baričević, prijem u radni odnos u Hrvatskoj pojednostavljen je, jer se lakše dolazi do radnih dozvola.

– Hrvatski državljani počeli su odlaziti u zemlje Evropske unije tako da su poslodavci tražili od Vlade Hrvatske da omogući lakše dobijanje radnih dozvola – tvrdi Baričević.

(Avaz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO