Društvo

POTREBNO ISPOŠTOVATI SVA PRAVILA "Nisu ispunjeni uslovi za testiranje kineske vakcine u Srbiji"

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da nisu ispunjeni uslovi da bi se kineska vakcina testirala u Srbiji.

POTREBNO ISPOŠTOVATI SVA PRAVILA "Nisu ispunjeni uslovi za testiranje kineske vakcine u Srbiji"
FOTO: DAN HIMBRECTHS/EPA

Jedan od proizvođača vakcine iz Kine je dao ponudu da se u trećoj fazi ta vakcina testira u Srbiji. Mi smo krenuli u razgovore i pregovore, ali nisu ispunjeni uslovi da bi se ta vakcina testirala u Srbiji. Za sada je tako – rekao je Lončar za Pink.

Kako je dodao, ministarstvo će prvo obavijestiti građane kada dođemo u tu fazu da postoji vakcina, da postoji zahtjev da se testira u Srbiji, ti ljudi su ispuni sve zahteve u srpskoj Agenciji za lijekove, piše Blic.

– Mi nismo neka neozbiljna država koja može na nekom drugom principu da funkcioniše, da se ne ispoštuju sva ta pravila koja postoje. Ako dođemo u tu fazu mi ćemo obavijestiti građane – kazao je ministar.

Prema njegovim riječima, predviđanja su da će krajem godine i početkom sledeće biti proizvedena bezbjedna vakcina protiv korona virusa.

– Mogu da obećam građanima Srbije da ćemo među prvima imati tu vakcinu koja bude bezbjedna i koju mi možemo da im stavimo na raspolaganje, koja ispunjava sve uslove. Ništa nećemo eksperimentisati – rekao je Lončar.

On kaže da moramo da se strpimo do proljeća i da se pridržavamo propisanih mjera za borbu protiv korona virusa.

Lončar je apelovao na građane da prime vakcinu proti sezonskog gripa, koja se očekuje od 1. oktobra, kako bi se izbjegao “sudar korona virusa i sezonskog gripa”.