Politika

POTREBNO SNAŽNO POLITIČKO VOĐSTVO Mas: Za Beograd i Prištinu ne postoji alternativa osim dijaloga

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je danas da za Beograd i Prištinu ne postoji alternativa osim dijaloga i sveobuhvatnog sporazuma, kao i da je za postizanje toga potrebno snažno političko vođstvo.

POTREBNO SNAŽNO POLITIČKO VOĐSTVO Mas: Za Beograd i Prištinu ne postoji alternativa osim dijaloga
FOTO: CLEMENS BILAN/EPA

Ovo se posebno odnosi na Kosovo i Srbiju. Rješenje kasni. Tako da sam veoma zahvalan što je Miroslav Lajčak nastavio dijalog posredstvom EU u julu. U potpunosti se slažem sa njegovim gledištem da ne postoji alternativa sveobuhvatnom, održivom i obavezujućem sporazumu – rekao je Mas tokom razgovora sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana.

On je izrazio uvjerenje da će lideri u Beogradu i Prištini to i dokazati konstruktivnim angažovanjem i dodao da što prije počne, to će biti bolje za stabilnost u cijelom regionu, prenosi prištinska Gazeta ekspres.

Pročitajte još

Govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini, Mas je rekao da u Evropskoj uniji nema mjesta za države koje negiraju ratne zločine i uzdižu ratne zločince.

– Ove godine se obilježava 25 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ali ipak, to je i danas politički podijeljena zemlja po etničkim linijama. U zemlji koja želi da se pridruži EU, jednostavno nema mjesta za proklamovanje nacionalističke prirode, za poricanje ratnih zločina ili veličanje ratnih zločinaca – rekao je Mas.