Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POTRES I U FILIJALI “ŠUMA RS” U TREBINJU Branko Tasovac odlazi, sindikalci ga optužuju za mobing i korupciju

Društvo
Autor:

Foto Dubravka Čolović

Dok se Nadzorni odbor “Šuma RS” danas bavio izborom novog direktora ovog preduzeća, u organizacionim jedinicama, šumarijama i trebinjskom Centru za gazdovanje kršom, već je uveliko počela rovovska borba za fotelje na “lokalu”.

Slaven Gojković, kadar Socijalističke partije i dosadašnji  direktor za komercijalne poslove u “Šumama RS” imenovan je za direktora preduzeća, umjesto dosadašnjeg v.d. Zorana Stojčića. Međutim, fotelja se uveliko ljulja i Branku Tasovcu, direktoru Centra za gazdovanje kršom, organizacione jedinice “Šuma RS” sa sjedištem u Trebinju.

Radnici se već odavno žale na Tasovca, a rat je kulminirao danas, kada je u Centru, pored već postojeće, osnovana još jedna sindikalna organizacija, za koju u Savezu sindikata i granskom Sindikatu šumarstva i prerade drveta RS tvrde da je “žuti sindikat”, koji ne služi radničkim interesima, nego poslovodstvu.

Vlado Pavlović, predsjednik granskog sindikata, tvrdi da upravo Tasovac osniva lažni sindikat, da bi razbio pravi i prikrio korupciju.

– Prijete radnicima, čak i njihvim porodicama, da se neće dobro provesti, ako ne pristupe njihovom direktorskom sindikatu – tvrdi Pavlović i dodaje da je pod pritiskom i predsjednica “stare” sindikalne organizacije u Centru, Slavica Mrkajić.

Pavlovićev sindikat tvrdi da je novi sindikat osniva šef pravne službe u preduzeću, ali da je dirigent cijele operacije Tasovac, koji, kako tvrde, želi da ostvari “nečasne i neradničke ciljeve” i prikrije “zloupotrebu funkcije i sumnjive rabote”. Optužuju direktora Tasovca za “zloupotrebu građevinskih mašina preduzeća u privatne svrhe” i za “enormno visoke troškove reprezentacije”, kao i da robu i usluge za preduzeće nabavlja od rođakove privatne firme “Peron” iz Trebinja.

Nakon ovih optužbi, pojedini lokalni portali su već objavili da su Tasovcu dani odbrojani i da uskoro odlazi sa direktorske pozicije, a na neki način to je u izjavi za Srpskainfo potvrdio i sam Tasovac.

– Zašto bih se ja uopšte bavio pravljenjem nekog žutog sindikata, ja sam v.d. direktora, i za petnaestak dana neću više ni biti na ovoj poziciji – rekao je Branko Tasovac za naš portal.

On tvrdi da nije učestvovao u stvaranju nove sindikalne organizacije u Centru, ali da to nije ni branio, te da su aktivisti “starog” sindikata vršili pritisak na njega da zaustavi formiranje novog sindikata, prijeteći mu da će “udariti po njemu, ako ih ne posluša”.

-Ne znam zašto bih ja to činio. Oba su sindikata reprezentativna i imaju pravo da djeluju – kaže Tasovac.

Kad su u pitanju optužbe za nepotizam i korupciju, Tasovac tvrdi da je sve to neosnovano.

– Nabavili smo jednu malu kombinovanu građevinsku mašinu i platili je oko 140.000 KM, ona je upola već isplatila sama sebe, jer u našem rasadniku radi poslove za koje bismo, inače, morali angažovati treće lice. Kod mene ta mašina nije radila, a i ne znam gdje bi, niti imam imanje, niti svoj rasadnik – kaže Tasovac.

Tvrdi da vlasnik “Perona” nije njegov rođak, nego “samo imaju isto prezime” i da je ova firma posao dobila na javnom tenderu, na koji on “nije uticao”.

 

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO