Sudbine

POTRESNA ISPOVIJEST ČLANICE TAJNOG KULTA “Imala sam dvije opcije, samoubistvo ili bijeg”

Rođena u britanskom evanđeoskom hrišćanskom kultu "Isključiva braća", koji zabranjuje proslave rođendana, pop muziku i šminkanje, Džesi Šeden (34) nije imala djetinjstvo kao ostala djeca.

POTRESNA ISPOVIJEST ČLANICE TAJNOG KULTA “Imala sam dvije opcije, samoubistvo ili bijeg”
FOTO: JESSIE SHEDDEN/FACEBOOK/SCREENSHOT

Vrlo rano je shvatila da ne želi da živi prema nametnutim pravilima, ali, kako to obično biva s ovakvim radikalnim grupama, nije imala mnogo opcija.

Odmah po rođenju, svako od osmoro djece u njenoj porodici smatrao se članom kulta, kojem je cijela porodica pripadala generacijama. Kao najmlađe dijete, Džesi je za beg trebalo mnogo hrabrosti, piše San.

– Spolja je moj dom iz djetinjstva izgledao normalno. Ali unutra nismo imali ni televizor ili radio, a nisu bile dopuštene ni knjige s pričama, već samo vjerski pamfleti. Pop muzika je bila zabranjena i nisam mogla da imam postere na zidovima svoje sobe – ispričala je ona.

𝗧𝗵𝗲 𝗿𝗮𝗶𝗻 𝗺𝗮𝘆 𝗽𝗼𝘂𝗿, 𝗯𝘂𝘁 𝗜'𝗺 𝗵𝗮𝗽𝗽𝘆 𝗶𝗻𝘀𝗶𝗱𝗲!It's grey outside and it's alternated between bucketing down rain or hailing…

Posted by Jessie Shedden on Wednesday, October 28, 2020

U ovom kultu slijede se stroga tumačenja Biblije, a životi članova uređeni su tako da izbjegavaju kontakt sa “zlim” autsajderima. Ženama je u javnosti zabranjeno da nose pantalone, šminku ili nakit. Takođe, ne smiju da se šišaju. Sve što se smatralo “neozbiljnim”, poput rođendana, praznika ili kućnih ljubimaca bilo je zabranjeno, prenosi Blic.

Nikad nije uspjela da se uklopi

– Život mi se vrtio oko crkve, od trenutka kada bih se probudila u četiri sata ujutro, uključujući odlazak u crkvu četiri puta nedjeljno. Muški članovi, uključujući mog oca, vodili su sopstveni mali posao i zapošljavali žene. Sva druženja bila su s drugim porodicama iz kulta – otkrila je.

Za one koji su se predali ovakvom načinu života, život je bio gotovo lagan, jer nikada nisu morali da brinu šta će raditi.

Thank you Diversity Photography for capturing this chicken-loving, cult-escaping badass of a woman so perfectly!

Posted by Jessie Shedden on Thursday, October 22, 2020

– Iako je moja porodica bila stroga, bili su brižni i osjećala sam se sigurno, ali nikada se nisam osjećala kao da sam se uklopila i neprestano sam se bojala da je pakao udaljen samo nekoliko pogrešnih koraka – priznala je Džesi.

Kada je ušla u pubertet, nije ništa znala o odnosima sa suprotnim polom. Kao tinejdžerka osjećala se usamljeno, bila je zbunjena i depresivna i nije imala s kim da razgovara, što ju je učinilo lakom metom za muškarca u 60-ima, koji je radio u lokalnom supermarketu.

– Vidio bi me kada bi me mama poslala po namirnice i počeo je da mi posvećuje ​​puno pažnje. Bio je vrlo dotjeran, što mi je bilo dovoljno da se zaljubim u njega. Išla bih na tajne vožnje biciklom samo da ga vidim, a on bi me zlostavljao. Nakon nekoliko mjeseci povjerila sam se sestri, koja je to rekla mojim roditeljima. Optužbe su bile užasne. Pretresli su moju spavaću sobu, a zatim su pozvali sveštenike, koji su me natjerali da priznam sve kako bih se iskupila za svoje “grijehe” – rekla je Džesi, koja je nakon ovoga bila stavljena pod stalni nadzor.

Well…in case you wondered…that photoshoot on Tuesday went real well!I've loved the location ever since Dai took me…

Posted by Jessie Shedden on Thursday, October 22, 2020

Sa 17 godina počela je da radi u očevom skladištu. Tamo je 2004. godine upoznala 42-godišnjega poštara Bena. Bilo im je zabranjeno da se viđaju, ali oni su se potajno sastajali i ubrzo počeli da planiraju zajedničku budućnost.

– Nikada to nije bio detaljan plan, ali razgovarali smo o danu kada ću pobjeći da možemo da budemo zajedno. To je trajalo četiri godine, dok me 2008. neko iz kulta nije pratio, vidio me s Benom i rekao mojim roditeljima. Prisilili su me da mu napišem pismo kojim završavam našu vezu – rekla je Džesi, koja je znala da želi drugačiji život, ali i da to znači kako više nikad neće vidjeti svoju porodicu.

– Uprkos svemu, previše sam ih voljela da bih razmišljala o odlasku. Kasnije su mi predložili da se udam za muškarca iz kulta u Australiji, ali kako nisu mogli da nas natjeraju na dogovorene brakove, odbila sam – dodala je.

Njen bijeg trajao je mjesecima

Kad su u februaru 2016. njenoj mami u 66. godini dijagnostikovali rak debelog crijeva, Džesi je shvatila koliko je život kratak.

– Prvi put sam jasno vidjela sopstveni život i bilo je zastrašujuće – znala sam da su mi jedine mogućnosti samoubistvo ili napuštanje kulta. Moj bijeg trajao je mjesecima – rekla je ona.

Look what's just arrived!! 🤩🤩www.jessieshedden.com/bookThank you Noelle Maki Rollins for the cover design!Jessie Shedden#freechapter #tomorrowisnotpromised #maketodaycount

Posted by Jessie Shedden on Thursday, October 29, 2020

Od ušteđevine je kupila novi telefon i tajno uložila depozit na iznajmljenu kuću u blizini. Ali, prije nego što je trebala da otputuje, početkom decembra 2017. godine, njen otac primio je pismo, odnosno potvrdu za novo radno mjesto, koje je Džesi postavila.

– Kada sam sve priznala, moji roditelji su bili slomljeni. Crkvene vođe su pokušale da me prisile da ostanem, a mama je stajala na vratima moleći me da ne idem, ali znala sam da moram da ostanem jaka i otišla sam. Kada sam stigla u svoj novi dom, bila sam u šoku. Bilo je zastrašujuće, ali i uzbudljivo. Živjela sam od svoje ušteđevine, a sljedeće dvije godine sam putovala i čitala knjige, upoznavajući se s “normalnim” svijetom – ispričala je Šeden.

Vjerena za 63-godišnjaka

Tek u 32. godini, ova Australijanka prvi put je obukla farmerke, našminkala se i ošišala kosu.

– Ostala sam u kontaktu sa svojom porodicom i bila sam skrhana kada je mama umrla, 29. juna 2018. Otkako sam pobjegla, borila sam se s vezama i prijateljstvima. U decembru 2019. na Fejsbuku sam upoznala Dejva (63), penzionisanog građevinskog radnika. Kada sam mu ispričala sve o svojoj prošlosti, ponio se neverovatno i pružao mi je podršku. Preselila sam se u Gvent da živim s njim i u martu smo se vjerili – otkrila je.

“𝗦𝘂𝗰𝗰𝗲𝘀𝘀 𝗶𝘀 𝘁𝗵𝗲 𝗴𝗼𝗼𝗱 𝗳𝗼𝗿𝘁𝘂𝗻𝗲 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝗰𝗼𝗺𝗲𝘀 𝗳𝗿𝗼𝗺 𝗮𝘀𝗽𝗶𝗿𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻, 𝗱𝗲𝘀𝗽𝗲𝗿𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻, 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗽𝗶𝗿𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 𝗮𝗻𝗱 𝗶𝗻𝘀𝗽𝗶𝗿𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻.”~ 𝗘𝘃𝗮𝗻 𝗘𝘀𝗮𝗿 So true! Standby for updates! 🤩#Maketodaycount #tomorrowisnotpromised #beyourself

Posted by Jessie Shedden on Thursday, October 29, 2020

Džesi sada radi kao motivaciona govornica i savjetnica, a napisala je i knjigu o svom životu.

– Ne planiram da imam djecu. Umjesto toga, želim da pomognem drugima koji se osjećaju zarobljenim da shvate kako mogu da promijene svoj život. Preuzeti kontrolu nad svojim životom bilo je zastrašujuće, ali sada sam ja ta koja odlučuje o svojoj budućnosti i to je nevjerovatan osjećaj – zaključila je ova 34-godišnjakinja.

Prihvati notifikacije