Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV MUŠKARCA Upao starici u kuću, pretukao je i pokušao silovati

Hronika
Autor:

Foto: Profimedia/Ilustracija

Nakon brze i sveobuhvatne istrage, koja je trajala dva mjeseca, Tužilaštvo Distrikta Brčko BiH podiglo je optužnicu protiv DŽ. I. (50) zbog sumnje da je u ovom gradu pokušao silovati 79-godišnju staricu u njenoj kući.

Optužnicom je zatraženo i produženje pritvora, koji mu je nakon hapšenja određen zbog opasnosti da će ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo.

Ušao kroz prozor

– Tužilaštvo Distrikta optužilo je Dž. I. da je 26. novembra oko 17 sati, u njenoj kući u Brčkom, pokušao prisiliti na polni odnos M. Đ., rođenu 1940. godine. Dž.I. se tereti da je, nakon što je sa maskom na licu kroz poluotvoren prozor u trpezariji, ušao unutra, žrtvi zadao više udaraca po glavi i tijelu, savladavši tako njen otpor. On je, zatim, pokušao spolni odnos sa njom, a kada nije uspio, natjerao ju je na bludne radnje – navodi se u optužnici.

Pripadnici Policije Distrikta uhapsili su Dž. I. sat iza ponoći pri njegovom pokušaju da izađe i pobjegne kroz prozor, kroz koji je i ušao u kuću žrtve.

Nakon što je sproveden u prostorije Tužilaštva, gdje je ispitan u svojstvu osumnjičenog, određen mu je jednomjesečni pritvor.

Njemu je zbog opasnosti da će ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo pritvor najprije produžen za dva mjeseca, dok je optužnicom zatraženo i novo produženje ove mjere.

Kazna do 10 godina zatvora

– Tužilaštvo Distrikta nastavlja procesuiranje Dž. I., stavljajući mu na teret da je upotrebom sile pokušao prisiliti drugog na polni odnos. U vezi s tim, on je optužen za krivično djelo silovanja u pokušaju (iz člana 200 stav (1) Krivičnog zakona Distrikta Brčko BiH) s propisanom kaznom zatvora od tri do deset godina. Nakon brzo sprovedene istrage, Tužilaštvo je optužnicu protiv njega dostavilo na dalji postupak Osnovnom sudu Distrikta Brčko BiH, gdje je u cijelosti potvrđena – saopšteno je iz Tužilaštva Distrikta Brčko BiH.

(Avaz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO