Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POTVRĐENO Među diplomama zaposlenih u federalnim institucijama ima i LAŽNIH

Društvo
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Među do sada provjerenim diplomama zaposlenih u federalnim institucijama ima i lažnih, potvrdila je ministarka obrazovanja i nauke FBiH Elvira Dilberović.

– Proces je pri kraju. Negdje je sve u redu, a ima i slučajeva da nije u redu – rekla je Dilberović.

Uprkos tome što se službenici plaćaju javnim novcem, ni nakon insistiranja da odgovori koliko ih je prihvatilo posao znajući da nemaju validne dokumente te u kojim institucijama rade, ministarka, koja i pokrenula inicijativu za provjeru diploma, nije željela ništa više reći.

Rekla je da provjera još nije okončana, ali je obećala da će sve javno iznijeti kada pripremi konačnu informaciju za Vladu FBiH.

Avaz je upit poslao i Generalnom sekretarijatu Vlade, ali su ih uputili na Ministarstvo obrazovanja, na čijem je čelu Dilberović.

– Očekujem da ćemo na jednoj od narednih sjednica Vlade imati potpunu informaciju o izvršenim provjerama – rekla je Dilberović.

Napomenula je da ima više od stotinu institucija koje trebaju provjeriti diplome svojih zaposlenih, a samo s visokom školskom spremom ih je više od 1.000.

Zaključak Vlade

Zaključak o provjeri diploma svih zaposlenih u svim federalnim organima uprave, zavodima, agencijama, pa i preduzećima u većinskom vlasništvu FBiH, donijela je Vlada početkom godine.

U nekoliko institucija tvrde da je kod njih sve u redu, a da je postupak takav da svaka institucija provjerava diplome svojih zaposlenih. Na kraju, izvještaj se šalje ministarki obrazovanja.

Rok u kojem su sve diplome trebale biti provjerene bio je šest mjeseci i on je prošao, ali mnogi kasne zbog objektivnih razloga, kao što je činjenica da neki univerziteti traže i do 351 KM za potvrde, istakla je Dilberović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO