Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POUČAN PANEL Ovo je RECEPT za kreiranje ambijenta potrebnog za RAZVOJ inovacionih kompanija (FOTO)

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Potrebno je uvezati naučno-istraživačku sa poslovnom zajednicom u Republici Srpskoj i paralelno raditi reformu visokoškolskog obrazovanja, nakon čega je uspjeh izvjestan.

Ovo je poručeno na panelu „Kako kreirati ambijent potreban za razvoj inovacionih kompanija”.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar za naučnoistraživački razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević rekao je da upravo na ovom cilju radi Vlada RS i da nije slučajno što je formirano ovo ministarstvo.

Na pitanje iz publike da li ministarstvo razmišlja o ilustraciji na univerzitetima zbog “plagijatora i bitangi koji su došli do doktorskih zvanja”, Rajčević je rekao da u takvim slučajevima Vlada naiđe na otpor Univerzitata pod izgovorom autonomije univerziteta.

Foto: Siniša Pašalić/RAS srbija

– Jedino nema autonomije kada im trebaju pare iz budžeta. U svakom slučaju, predvidjeli smo neke kontrolne mehanizme kroz zakonska rješenja koja će uskoro biti predstavljena – najavio je Rajčević.

Marko Marjanović, digitalni arhitekta u Majkrosoft kompaniji za Jugoistočnu Evropu, rekao je da Srbija ima dobre pokazatelje u sistemu obrazovanja jer su u osnovnim školama uvedeni predmeti koji podstiču djecu da razmišljaju na algoritamski način.

On je dodao da kompanija u kojoj radi nema mogućnost da zaposli stručnjaka koliko joj treba zbog nedostatka kadra.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Miodrag Vojinović, izvršni direktor za tehniku u kompaniji m:tel, sa ponosom je saopštio podatak da ova kompanija zapošljava oko 300 inženjera.

– Konstantno ulažemo u njihovo dodatno usavršavanje, a samim tim i u inovacije u ostala tehnološka dostignuća – naveo je Vojinović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO