Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POVAMPIRENA PROŠLOST Bujanje USTAŠTVA u Hrvatskoj prelijeva se u BiH

Politika
Autor:

Foto: Index.hr/screenshot YouTube

Bujanje neonacizma i ustaštva u susjednoj Hrvatskoj ozbiljno utiče na bezbjednosne prilike u BiH, tvrde za Srpskainfo pojedini analitičari i političari iz Srpske i Federacije BiH.

Naši sagovornici smatraju da brojne manifestacije i morbidne proslave, koje su juče u čast osnivanja ustaške NDH održane u komšijskoj državi, imaju odjeka i u BiH, posebno u Federaciji.

Da je ustaška ideologija i te kako živa u dijelovima FBiH koje pretežno naseljavaju Hrvati potvrđuje i vijest koju su juče objavili pojedini mediji, a to je da je u franjevačkom samostanu u Širokom Brijegu, povodom 10. aprila, dana kada je 1941. formirana zloglasna ustaška država služena misa zadušnica Anti Paveliću.

– Ako na teritoriji BiH, čije se vlasti inače vole hvaliti antifašističkom prošlošću, imate organizovano davanje opela jednom od najvećih zlikovaca 20. vijeka onda je valjda svima jasno da ustaška ideologija i dalje ima jaka uporišta u ovoj zemlji – kaže za srpskainfo.com politički analitičar iz Tuzle Mehmedalija Nuhić.

Smotra crnokošuljaša

Dodaje i to da jučerašnja smotra crnokošuljaša i bivših HOS-ovaca u Splitu, koji su pod ustaškim zastavama u centru tog grada uzvikivali ustaški pozdrav „Za dom spremni“, predstavlja najbolju sliku pravca u kojem se kreće zvanična politika u Hrvatskoj.

– Na jednoj strani imate otvorene neonaciste, koji i ne kriju svoje divljenje ustaškim koljačima iz Drugog svjetskog rata, dok na drugoj strani imate navodno umjerene političare poput Kolinde Grabar Kitarović ili Andreja Plenkovića, koji ne pokazuju ni najmanju volju da spriječe divljanja neonacista, postavljanje ustaških tabli u Jasenovcu ili da zabrane paradiranje crnokošuljaša po Zagrebu, Splitu i ostalim hrvatskim gradovima – ističe Nuhić.

O uticaju koji tolerisanje ustaštva u Hrvatskoj ima na BiH potvrđuje i to da se u brojnim mjestima širom zapadne Hercegovine i danas nalaze ulice nazvane po zloglasnim koljačima i ideolozima NDH.

U Mostaru, Širokom Brijegu, Posušju postoje ulice posvećene Miletu Budaku, Juri Francetiću, kao i brojnim drugim notornim zlikovcima.

Hrvatska do Drine

Predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS Milanko Mihajilica za Srpskainfo kaže da nije iznenađen time što sljedbenici ustaške ideologije, osim u Hrvatskoj, svoje prisustvo sve otvorenije pokazuju i u BiH.

– Pojedine hrvatske političke stranke u BiH, kao što je Hrvatska stranka prava, baštine ustašku ideologiju i zalažu se za BiH bez entiteta, odnosno Hrvatsku do Drine. Oni ne predstavljaju direktnu prijetnju za Republiku Srpsku, ali je opasno to što se takva ideologija očigledno toleriše na dijelovima FBiH – kaže Mihajilica.

Nesmetano širenje mržnje

O sve otvorenijem prisustvu radikalnih ideologija iz susjedne Hrvatske u BiH juče je za Srnu govorio član Svjetskog jevrejskog kongresa Dario Atijas. On je upozorio da “labilan stav međunarodnih predstavnika, uz nezrelost domaćih političkih struktura, dopušta u Federaciji BiH imenovanje ulica ili javnih objekata po imenima nacističkih i ustaških ratnih zločinaca”.

– Nesmetano širenje mržnje prema Jevrejima omogućava i slobodna ulična prodaja antisemtiskih knjiga kao što su “Majn kampf” i “Protokol sionskih mudraca”. To je nedopustivo, ali politiku međunarodne zajednice djelimično čine jasnijom aktuelna dešavanja u Hrvatskoj, jedne od potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma – istakao je Atijas.

On je dodao da tolerisanje ustaštva u Hrvatskoj ima veliki uticaj na Hrvate u BiH.

– Tu su i diplomatski nastupi hrvatskih zvaničnika, pa istup hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović tokom zvanične posjete Argentini, koja je bila utočište za ustaške zločince sa područja Hrvatske iz Drugog svjetskog rata. Hrvatska politika pretače se preko njenih granica prema hrvatskom narodu u BiH – zaključio je Atijas.

Skandal u Argentini

Govor koji je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prije mjesec dana održala predstavnicima hrvatske dijaspore u Argentini, zahvaljujući se vlastima te zemlje što su pružili utočište ustašama koje su pobjegle od kazne za zločine počinjene u Drugom svjetskom ratu, izazvale su osudu brojnih antifašističkih i jevrejskih udruženja.

Najpoznatiji živi lovac na naciste i direktor Centra “Simon Vizental” Efraim Zurof izjave hrvatske predsjednice nazvao je skandaloznim.

– Ako ona ne zna da je u Buenos Aires pobjegao ustaški poglavnik Ante Pavelić, zapovjednik jasenovačkog logora Dinko Šakić, Ivo Rojnica, Eugen Dido Kvaternik i mnogi drugi, onda ona ne zna ništa o hrvatskoj istoriji – rekao je Zurof.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO