Društvo

Povećan broj zaraženih: Od salmonele u vrtiću zaraženo 40 djece i dio osoblja

Od salmoneloze je u prvih 10 dana juna u beogradskom obdaništu “Bela kula”, pored 40 djece, oboljelo i troje zaposlenih, zvanični su podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Povećan broj zaraženih: Od salmonele u vrtiću zaraženo 40 djece i dio osoblja
FOTO: B. BOJOVIĆ/RAS SRBIJA

Epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ) izašli su na teren odmah nakon što im je 8. juna iz Predškolske ustanove “Bebi palas Anđela”, u čijem je vlasništvu vrtić “Bela kula”, prijavljeno da su se kod tri djeteta pojavile stomačne tegobe, a da je kod jednog od njih izolovana salmonela enteritidis, navode u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Na osnovu podataka dobijenih epidemiološkim i mikrobiološkim istraživanjem od 8. do 20. juna, utvrđeno je da su u prvih 10 dana ovog mjeseca od salmoneloze oboljele 43 osobe (40 djece i tri zaposlena) od ukupno 177 (140 djece i 37 zaposlenih). Klinička slika oboljelih se kretala od lake do srednje teške, a nijedno dijete nije bilo hospitalizovano. Sva djeca su sada dobro – navode u GZZJZ i dodaju da je organizovano prikupljanje uzoraka od sve djece i zaposlenih, a da su uzeti i uzorci hrane zatečeni u kuhinji vrtića, brisevi radnih površina i drugi materijali za laboratorijsko ispitivanje.

Mikrobiološkim ispitivanjem uzoraka stolica djece i zaposlenih, kod 49 osoba (39 obojlelih i 10 bez simptoma) izolovana je salmonela enteritidis, dodaje se u saopštenju ove zdravstvene ustanove.

Izvor infekcije nije utvrđen, pošto je epidemiološko istraživanje obavljeno retroaktivno, napominju u Zavodu.

Roditelji djece iz vrtića na Zvezdari navode da su iz PU “Bebi palas Anđela” odmah obavijestili i njih i nadležne službe, a da uprava nijednog trenutka nije krila taj slučaj.

Iz ove ustanove potvrđeno je i “Blicu” da je do zaraze došlo, ali da i dalje nije poznat izvor zaraze.

– U objektu “Bela kula” je 4. juna prijavljen prvi slučaj stomačnih tegoba kod djeteta iz mlađe jasličke grupe, a 7. juna potvrđen je prvi slučaj salmonele. S obzirom na to, uprava je prijavila slučaj epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravlje, te sanitarnoj i veterinarskoj inspekciji. Odmah sutradan je obavljeno i epidemiološko izviđanje i istraživanje – naveli su iz PU “Bebi palas Anđela”.

Pročitajte još

Epidemilozi i inspektori su pri kontroli utvrdili, navode u “Bebi palas Anđela” pozivajući se na izvještaje nadležnih, da se u vrtiću posluje po propisima, da su ispoštovani svi sanitarno-higijenski i epidemiološki propisi, da se namirnice nabavljaju od odobrenih dobavljača i imaju svu potrebnu dokumentaciju i deklaracije proizvođača, a da svi zaposleni imaju ispravne i redovne sanitarne preglede.

– Sve ukazuje na zajednički izvor infekcije koji je i dalje u postupku istraživanja. Zaposleni su kontaktirali dobavljače i njih uključili u dalje istraživanje procesa rada. Naravno, nastaviće se pooštreni sanitarno higijenski i epidemiolški nadzor – saopšteno je iz PU “Bebi palas Anđela”.

U ovoj ustanovi napominju i da roditelji neće morati da plaćaju vrtić i za vrijeme koje su djeca provela u liječenju, jer će troškovi roditelja biti 100 odsto refundirani.

Vesić: Oštriji kriterijumi za dozvole

Zamjenik gradonačelnika Goran Vesić navodi da će biti pooštreni kriterijumi za davanje dozvola privatnim vrtićima, jer je bezbjednost djece na prvom mjestu.

– Imamo pravo da tražimo od privatnih vrtića da uredno izveštavaju o broju djece, da imaju uređenu protokolarnu zaštitu, kao i da zaštita kada je hrana u pitanju bude na najvišem nivou – rekao je Vesić.