Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Povećan broj zaraženih: Od salmonele u vrtiću zaraženo 40 djece i dio osoblja

Društvo
Autor:

Foto: B. Bojović/RAS Srbija

Od salmoneloze je u prvih 10 dana juna u beogradskom obdaništu “Bela kula”, pored 40 djece, oboljelo i troje zaposlenih, zvanični su podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ) izašli su na teren odmah nakon što im je 8. juna iz Predškolske ustanove “Bebi palas Anđela”, u čijem je vlasništvu vrtić “Bela kula”, prijavljeno da su se kod tri djeteta pojavile stomačne tegobe, a da je kod jednog od njih izolovana salmonela enteritidis, navode u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

– Na osnovu podataka dobijenih epidemiološkim i mikrobiološkim istraživanjem od 8. do 20. juna, utvrđeno je da su u prvih 10 dana ovog mjeseca od salmoneloze oboljele 43 osobe (40 djece i tri zaposlena) od ukupno 177 (140 djece i 37 zaposlenih). Klinička slika oboljelih se kretala od lake do srednje teške, a nijedno dijete nije bilo hospitalizovano. Sva djeca su sada dobro – navode u GZZJZ i dodaju da je organizovano prikupljanje uzoraka od sve djece i zaposlenih, a da su uzeti i uzorci hrane zatečeni u kuhinji vrtića, brisevi radnih površina i drugi materijali za laboratorijsko ispitivanje.

Mikrobiološkim ispitivanjem uzoraka stolica djece i zaposlenih, kod 49 osoba (39 obojlelih i 10 bez simptoma) izolovana je salmonela enteritidis, dodaje se u saopštenju ove zdravstvene ustanove.

Izvor infekcije nije utvrđen, pošto je epidemiološko istraživanje obavljeno retroaktivno, napominju u Zavodu.

Roditelji djece iz vrtića na Zvezdari navode da su iz PU “Bebi palas Anđela” odmah obavijestili i njih i nadležne službe, a da uprava nijednog trenutka nije krila taj slučaj.

Iz ove ustanove potvrđeno je i “Blicu” da je do zaraze došlo, ali da i dalje nije poznat izvor zaraze.

– U objektu “Bela kula” je 4. juna prijavljen prvi slučaj stomačnih tegoba kod djeteta iz mlađe jasličke grupe, a 7. juna potvrđen je prvi slučaj salmonele. S obzirom na to, uprava je prijavila slučaj epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravlje, te sanitarnoj i veterinarskoj inspekciji. Odmah sutradan je obavljeno i epidemiološko izviđanje i istraživanje – naveli su iz PU “Bebi palas Anđela”.

Epidemilozi i inspektori su pri kontroli utvrdili, navode u “Bebi palas Anđela” pozivajući se na izvještaje nadležnih, da se u vrtiću posluje po propisima, da su ispoštovani svi sanitarno-higijenski i epidemiološki propisi, da se namirnice nabavljaju od odobrenih dobavljača i imaju svu potrebnu dokumentaciju i deklaracije proizvođača, a da svi zaposleni imaju ispravne i redovne sanitarne preglede.

– Sve ukazuje na zajednički izvor infekcije koji je i dalje u postupku istraživanja. Zaposleni su kontaktirali dobavljače i njih uključili u dalje istraživanje procesa rada. Naravno, nastaviće se pooštreni sanitarno higijenski i epidemiolški nadzor – saopšteno je iz PU “Bebi palas Anđela”.

U ovoj ustanovi napominju i da roditelji neće morati da plaćaju vrtić i za vrijeme koje su djeca provela u liječenju, jer će troškovi roditelja biti 100 odsto refundirani.

Vesić: Oštriji kriterijumi za dozvole

Zamjenik gradonačelnika Goran Vesić navodi da će biti pooštreni kriterijumi za davanje dozvola privatnim vrtićima, jer je bezbjednost djece na prvom mjestu.

– Imamo pravo da tražimo od privatnih vrtića da uredno izveštavaju o broju djece, da imaju uređenu protokolarnu zaštitu, kao i da zaštita kada je hrana u pitanju bude na najvišem nivou – rekao je Vesić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO