Društvo

POVIŠEN SADRŽAJ PESTICIDA Ove godine u RS zabranjen uvoz 80 tona mandarina

Inspektori su za sedam dana zabranili uvoz dvije pošiljke od ukupno 42 tone mandarina porijeklom iz Turske, zbog prisustva pesticida iznad propisanog nivoa.

POVIŠEN SADRŽAJ PESTICIDA Ove godine u RS zabranjen uvoz 80 tona mandarina
FOTO: INSPEKTORAT.VLADARS/RAS SRBIJA

Ove godine, zabranjen je uvoz pet pošiljki mandarina iz uvoza, a riječ je o ukupno 80 tona, saopštili su iz Inspektorata RS.

U svih pet slučajeva u okviru pregleda pošljke pri uvozu, za potrebe laboratorijskog ispitivanja mandarine su uzorkovane, a na osnovu rezultata analize otkriven je povećan sadržaj pesticida Fenvalerat iznad propisanih vrijednosti. Uvoznici su u svih pet kontrola tražili superanalizu, kojom je potvrđena prva analiza, na osnovu čega su donešena rješenja o zabrani uvoza spornih pošiljki i naloženo vraćanje pošiljaocu ili uništavanje u prisustvu nadležnog inspektora. Radom inspektora RS na granici, stručnom procjenom rizika i pravovremenim identifikovanjem potencijalnih nepravilnosti, spriječen je uvoz hrane koje nije bila bezbjedna za ljudsku upotrebu – navodi se u saopštenju.

U Inspektoratu RS naglašavaju da fitosanitarna inspekcija u spoljnotrgovinskom prometu, prilikom uvoza voća i povrća provjerava da li pošiljka ispunjava sve uslove kako bi se mogla prodavati na tržištu.

– Najveći rizik kod ovih proizvoda predstavlja nedozvoljena količina pesticida, mikotoksina i toksičnih metala i upravo su to parametri na koje se vrše analize – kažu u Inspektoratu RS.