Svijet

"POVJERLJIVO I NEISPRAVNO" Policajci tuže ministra zbog objavljivanja plata

Sindikat PS S, jedan od dva sindikata slovenačke policije, koji je ove nedjelje započeo štrajk tražeći veće plate, podnio je krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Alesa Hojsa zbog objavljivanja dokumenta sa podacima o platama za skoro 9.000 pripadnika policije i zaposlenih u ministarstvu.

"POVJERLJIVO I NEISPRAVNO" Policajci tuže ministra zbog objavljivanja plata
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

PS S tvrdi da je objavljivanje dokumenta prvog dana štrajka predstavljalo kršenje zakona. Hojs je osumnjičen za zloupotrebu ličnih podataka u odnosu na druga krivična djela koja bi naškodila policajcima, prenosi slovenačka agencija STA.

Sindikat tvrdi da je ministar organizovao, planirao i izvršio objavljivanje ličnih podataka, zvanja, policijskih jedinica i bruto zarada policajaca i istražitelja kao protivmjeru štrajku kojim sindikat zahtjeva veću platu u skladu sa Sporazum iz 2018. kojim je okončan prethodni štrajk.

Ministar je tako ugrozio bezbjednost određenih policajaca i istražitelja i nanio nepopravljivu štetu onim policijskim službenicima čiji je identitet promijenjen zbog njihovog tajnog rada, i onima koji su izloženi određenim dodatnim rizicima, kažu u PS S.

Kako su neovlašćenim licima omogućeni pristup ličnim podacima policajaca i istražitelja, stvoreni su veliki poremećaji u unutrašnjoj bezbjednosti države i šengenskog prostora, smatraju sindikalci.

Ministar je danas odbacio navode, rekavši da su podaci o platama policije i ministarstva javne informacije prema zakonu o sistemu plata u javnom sektoru. Objavljeni podaci nisu označeni kao povjerljivi podaci, rekao je on za STA.

Prihvati notifikacije