Politika

“POVRATAK SLOVU DEJTONA JEDINO RJEŠENJE” Karan poručio da je Srpska je najveći zaštitnik Ustava

Generalni sekretar Vlade Republike Srpske Siniša Karana istakao je da je Srpska danas najveći zaštitnik Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali upravo nju napadaju da krši i Ustav i Dejton, što je jedan apsurd u BiH.

“POVRATAK SLOVU DEJTONA JEDINO RJEŠENJE” Karan poručio da je Srpska je najveći zaštitnik Ustava
FOTO: SRNA

To nam u isto vrijeme daje snagu da i dalje nastojimo da učvrstimo ustavnopravnu poziciju Republike Srpske u okviru dejtonske BiH – naglasio je Karan u izjavi za Srnu, konstatujući da je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN prije dva dana, jasno i nedvosmisleno iznio stavove Republike Srpske povodom 25 godina Dejtonskog sporazuma.

Karan je istakao da su važni stavovi Srpske koji se iznose u izvještajima Savjetu bezbjednosti UN da bi svi koji se interesuju za situaciju u BiH i Srpskoj imali cjelovitu sliku, a ne jednostranu, kako to prikazuje visoki predstavnik za BiH Valentin Incko.

– Republika Srpska u svojim izvještajima daje odgovore na sve aktuelne događaje u prethodnom periodu, dok je Inckovo tumačenje BiH i Ustava potpuno pogrešno – konstatovao je Karan.

Pročitajte još

On je ukazao da unitarna i unitaristička viđenja smatraju da Ustav BiH nije odraz demokratskih dostignuća i da je kočnica daljeg puta BiH prema modernoj Evropi.

– Kampanja da se oslabi Republika Srpska je kontinuirana i sa istim ciljem – unitarizacijom BiH, stvaranjem centralizovane države. Napad na Republiku Srpsku se odvija intenziviranjem poziva na “demokratiju” kao posljednjim adutom, “hitnog demokratskog prestrukturiranja (ne)demokratske BiH” – pojasnio je Karan.

On je istakao da je Republika Srpska preživjela neviđenu golgotu pritisaka, podmetanja, osporavanja, nedoznačavanja sredstava, zabrana i, uprkos svemu, pokazala da može da egzistira i da opstane.

– Potrebno je što prije iskorijeniti ambasadokratiju i agencizijaciju kojom se stvara privid i jačaju institucije BiH. Pojava ambasadokratije je kategorična za BiH. Ambasadori i ostali stranci u BiH moraju biti svjesni svoje uloge, a ne da ulaze u sistem i usklađuju ga sa svojim ambicijama – naglasio je Karan.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

On je konstatovao da i Savjet za implementaciju mira (PIK) nije dejtonska institucija, već ad hok političko tijelo i ne može djelovati prema stranama, entitetima, u formalno-pravnom smislu, zakonodavnom ili naredbodavnom smislu.

– Republika Srpska je u Dejtonu, a prije svega u Njujorku i Ženevi unijela svoj državno-pravni kapacitet i zajedno sa Federacijom BiH na ustavnopravnim principima donijela odluku da sagrade zajedničku zemlju – podsjetio je Karan.

On je rekao da je dio međunarodne zajednice protiv Republike Srpske, ali nije protiv Federacije BiH i institucija BiH, zato što je politika sadašnje vlasti Republike Srpske toliko jasna o najvažnijim i ključnim unutrašnjim pitanjima BiH i pitanjima koji imaju međunarodni aspekt.

– Tvrdimo šta Ustav definiše, a to je da je Republika Srpska moćan državotvorni entitet koji ima puni unutrašnji suverenitet. To sve piše u Ustavu. Potpuno je jasan stav o mjestu i ulozi Republike Srpske u ustavnom sistemu BiH, o neustavno oduzetim nadležnostima u BiH u proteklih 25 godina, stav o nepotrebnosti stranaca u Ustavnom sudu BiH i da visoki predstavnik mora da ode iz BiH – poručio je Karan.

Pročitajte još

Takođe, istakao je Karan, Republika Srpska ima potpuno jasan stav da međunarodna zajednica treba da nas pusti da sami živimo i radimo i da se poštuje dejtonski Ustav onakav kakav jeste.

– Upravo zbog toga je Republika Srpska meta, jer ta ista međunarodna zajednica želi sve suprotno – da ojača BiH, uništi entitete, posebno Republiku Srpsku – naglasio je Karan, dodavši da se institucije mogu suprostaviti svim pritiscima samo na način što će se vratiti izvornim, dejtonskim, ovlaštenjima, i uređenju.

Karan je ukazao da je povratak osnovama, to jeste slovu Dejtona jedini način na koji institucije mogu, sistemski, punim kapacitetom da rade, te da uspješno i brzo rješavaju sve izazove.

-Dogovor je bitan, ali se on mora graditi na zdravim osnovama, a to je isključivo Dejtonski sporazum koji temeljno leži na paritetu, konsenzusu i suverenitetu konstitutivnih naroda i entiteta – zaključio je generalni sekretar Vlade Republike Srpske Siniša Karan.