Društvo

POVRIJEĐENA PRIVATNOST Pokrenut postupak zbog slučaja djevojke koja je prijavila dostavljača za slanje poruke

Slučaj Wolt dostavljača koji se udvarao putem SMS poruke, djevojci kojoj je isporučio hranu, došao je danas i do Povjerenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

POVRIJEĐENA PRIVATNOST Pokrenut postupak zbog slučaja djevojke koja je prijavila dostavljača za slanje poruke
FOTO: KEVIN STRATVERT/YOUTUBE/SCREENSHOT

Neobazriv, neprofesionalan i nekorektan pristup dostavljača Wolta, kako je okarakterisan na društvenim mrežama i u široj javnosti, a koji je dan nakon što je izvršio isporuku hrane neimenovanoj djevojci, već drugi dan je glavna tema u medijima i na društvenim mrežama. Dok jedni zagovaraju stav da je ovakvo uznemiravanje djevojke za svaku osudu, drugi u poruci koju je momak poslao, ne vide ništa sporno, već optužuju djevojku što je mladić na prvom mjestu dobio otkaz po njenoj prijavi, a zatim i stavljen na stub srama.

U ovom slučaju bitno je navesti jednu stvar – privatnost jeste povrijeđena. jer, posao dostavljača hrane podrazumijeva komunikaciju sa mušterijom preko aplikacije od trenutka porudžbine do njenog izvršenja. Sve poslije toga, baš kao što je učinio i dostavljač Wolta, može se okarakterisati i kao uznemiravanje.

Pročitajte još

Povodom ovog slučaja, Blic se obratio kancelariji Povjerenika, nakon što se u javnosti pojavila vijest o tome da je pokrenuta istraga slučaja.

Povjerenik je preko društvenih mreža upoznat sa navedenim slučajem i u skladu sa zakonskim ovlašćenjima je pokrenuo vanredni inspekcijski nadzor prema kompaniji Wolt – rečeno je iz kancelarije Povjerenika, a onda su i obrazložili koji su sve zakoni prekršeni, te i kakve moguće kazne čekaju dostavljača, a kakve samu kompaniju.

-Dostavljač je prekršio Zakon o zaštiti podataka o ličnosti („Službeni glasnik RS“, br. 87/2018, u daljem tekstu: ZZPL) jer je podatke o ličnosti klijentkinje obrađivao na način suprotno svrsi za koju su lični podaci prikupljeni. Članom 95. ZZPL predviđene su kaznene odredbe za postupanje suprotno zakonu. Stav 1. navedenog člana propisuje da će se novčanom kaznom od 50.000 do 2.000.000 kazniti za prekršaj Rukovalac, odnosno obrađivač koji ima svojstvo pravnog lica, a stav 5. da će se novčanom kaznom od 5.000 do 150.000 dinara kazniti za prekršaj fizičko lice – navodi se u zvaničnom odgovoru iz kancelarije Povjerenika.

Na pitanje da li kompanije koje vrše dostavu potpisuju neku vrstu ugovora o povjerljivosti informacija, za rečeno je da će se to tek utvrditi inspekcijom.

-Ovaj podatak će se utvrditi u postupku vanrednog inspekcijskog nadzora, ali bi dostavljači kao i drugi zaposleni koji dolaze u kontakt sa ličnim podacima trebali da budu upoznati sa pravilima postupanja sa podacima o ličnosti i drugim informacijama u vezi sa zaštitom podataka o ličnosti klijenata.

Prema dopisu iz kabineta Povjerenika, ovakav slučaj kršenja privatnosti, jedinstven je i u dosadašnjem radu ove institucije.

– Do sad u praksi Povjerenika nije bilo sličnih slučajeva – navodi se na kraju saopštenja iz kabineta Povjerenika.

Prihvati notifikacije