Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POZADINA BRUTALNOG UBISTVA Danima pratio Crnogorca, a način egzekucije šalje JEZIVU PORUKU

Hronika
Autor:

Foto: Snežana Krstić/RAS Srbija

Državljaninu Crne Gore, nekadašnjem pomorcu Marku Vukoviću (41), za sada neidentifikovani ubica ispalio je pet metaka u glavu i leđa, naočigled dvije kćerke i sina, dok je preksinoć sjedio u svom “BMW X5” ispred Osnovne škole “Borislav Pekić” na Bežanijskoj kosi, koju pohađaju njegova djeca.

Iako se vjeruje da je Vuković ubijen u još jednom obračunu zbog droge, niko to za sada ne može da potvrdi, pa istražitelji pokušavaju da od ljudi koji su u petak veče bili u tom dijelu Bežanijske kose, u Ulici Danila Lekića Španca i okolini, saznaju neki detalj koji može pomoći u identifikaciji egzekutora. Proveravaju se snimci video-nadzora postavljeni na okolnim zgradama, jer je neka kamera možda snimila ubicu. Pitanje je koliko će snimci pomoći, jer je u vrijeme ubistva bio mrak, a ni vidljivost nije bila dobra. Osim toga, razgovaraće se sa djecom ubijenog, ali i sa drugim svjedocima zločina, jer se možda neko od njih, poslije prvobitnog šoka, sjeti nekog detalja koji može pomoći u identifikaciji egzekutora.

Istovremeno policija provjera kretanje žrtve kobnog dana, ali i u prethodnom periodu, kao i kamere ispred njegovog doma. Naime, vjeruje se da je Vuković već duže vrijeme bio pod opservacijom ako ne ubice, onda njegove logistike, te je moguće da je neko od njih, ili njihovo vozilo ovjekovječeno u blizini doma Vukovića. Takođe se vještači i njegov telefon jer za sada nije poznato da li je možda dobijao neke prijeteće poruke ili pozive.

– Koliko je ubica bio spreman svjedoči to da je žrtvu ubio pred djecom. Sigurno je mogao da odabere drugo vrijeme i mjesto i da likvidira Vukovića, ali je zločinom pored škole poručio da su ne samo on, već i organizator i nalogodavac zločina spremni na sve. A oni kojima je poruka “nećemo prezati ni od čega” upućena, to su osobe koje su sa Vukovićem nešto radile, i vjerovatno se nekome debelo zamerile zbog tog biznisa – kaže sagovornik Blica upoznat sa istragom.

Vuković je rodom iz Kotora i radio je kao kapetan na prekookeanskim brodovima. Navodno je bio jedan od najboljih u svom poslu. Pred zakonom je bio čist – nije ni hapšen, niti označen kao član nekog od crnogorskih kriminalnih klanova, ali se vjeruje da ga je upravo to umijeće na moru povezalo sa švercom narkotika koji je u Evropu dolazio putem prekookeanskih linija iz Južne Amerike.

– Vuković je živio lagodno. Koliko je tog novca zarađeno legalno i da li je imao nekih nezakonitih prihoda, utvrđuje se. Za sada nema potvrde da je bio član nekog od zaraćenih klanova iz Kotora. Da li je imao nekih kontakata sa ljudima povezanim sa crnogorskim klanovima, provjeriće se – napominje naš izvor.

Ono što je za sada poznato jeste da je Vuković izvjesno vrijeme živio u Belgiji. Interesantno je da su u toj kraljevini i najprometnije luke Evrope, preko kojih na teritoriju Starog kontinenta i stižu velike količine kokaina. Vuković se prije izvjesnog vremena sa porodicom doselio u Beograd. Navodno, u prestonici Srbije je osnovao građevinsko preduzeće. Za sada nema potvrde da li je možda kroz taj posao prao novac zarađen od kriminalnih aktivnosti, kao što je šverc kokaina iz Južne Amerike.

Iza Marka Vukovića ostala je porodica, supruga i četvoro djece.

Firma za lizing luksuznih automobila

Pojedini mediji u Crnoj Gori objavili su ime beogradske firme iza koje navodno stoji Vuković. Ta firma se ne bavi građevinskim poslovima, već lizingom luksuznih automobila. Nju je, na osnovu uvida u podatke u Agenciji za privredne registe, osnovao takođe državljanin Crne Gore, ali da li je povezan sa Vukovićem, i ako jeste na koji način, utvrđuje se. Interesantno je da je u istrazi ubistva Davorina Baltića, likvidiranog na Vračaru, prvog dana 2018. godine, takođe nekadašnjeg pomorca iz Kotora koji je povezivan sa kavačkim klanom, utvrđeno da je dio novac ulagao u građevinske poslove u Beogradu, tačnije da je novac od kokaina prao kroz izgradnju u centru prestonice.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO