Regioni

POZITIVNI POSLOVNI REZULTATI Sijeku, ali i pošumljavaju Kozaru i Prosaru

Šumska uprava Kozarska Dubica tokom ove godine planira da pošumi 8,45 hektara potkozarskih, te goleti planine Prosare. U proljeće je zasađeno 8.750 sadnica javora na području privrednih jedinica Kozara-Mlječanica i Prosara.

POZITIVNI POSLOVNI REZULTATI Sijeku, ali i pošumljavaju Kozaru i Prosaru
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Sadnju obavljaju radnici Šumarije, što je nastavak višegodišnje prakse. Za ove poslove ne angažujemo sezonce, čime ostvarujemo značajnu uštedu – rekao je Momčilo Gavrilović, šef Odsjeka uzgoja i zaštite šuma u Šumskoj upravi Kozarska Dubica.

Vlado Kaurin, direktor ovog preduzeća, podsjećajući da oni u kontinuitetu rade na pošumljavanju, ističe ovogodišnje pozitivne poslovne bilanse. Za osam mjeseci ove godine dubički šumari posjekli su i plasirali na tržište 25.875 kubika drvnih sortimenata, što je znatno više od plana.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Vlado Kaurin

On je rekao da su ovom preduzeću tokom godine pogodovali vremenski uslovi.

– Osim eksploatacije, realizovali smo i sve planirane poslove na uzgoju i zaštiti šuma. Sada smo angažovani na izgradnji šumskih puteva i druge infrastrukture, što je za nas jedan od primarnih zadataka – rekao je Kaurin, direktor jednog od najuspješnijih kolektiva u šumarstvu Republike Srpske.