Sport

Poziv na doček fudbalera u Zagreb Tompson dobio od dvojice, jedan od njih ga vodio i u Varaždin (VIDEO)

Mnogo bure, i to sa pravom, diglo se povodom činjenice da je čuveni izvođač ustaških pjesama, Marko Perković Tompson, ne samo bio prisutan na dočeku hrvatskih fudbalera po povratku sa Mundijala, već sa njima bio i u otvorenom autobusu koji se kretao ulicama Zagreba, a onda i pjevao za njih na Trgu bana Jelačića. Sada je postalo poznato i ko ga angažovao.

Poziv na doček fudbalera u Zagreb Tompson dobio od dvojice, jedan od njih ga vodio i u Varaždin (VIDEO)
Foto Igor Kupljenik/EPA

Sam Tompson, 51-godišnjak čiji je nastup na pomenutom dočeku u glavnom gradu Hrvatske zgrozio i dio tamošnje javnosti, otkrio je detalje.

Selektor (Zlatko) Dalić i (Luka) Modrić su me zvali i rekli da je to njihova želja da ja dođem u autobus i putujem s njima do Trga bana Jelačića. Ja sam ih pitao ‘Da li ste vi sigurni?!’. Rekli su ‘Da, molim te, dođi – objelodanio je Perković za RTL.

Činjenica da su kontroverznog pjevača, za kog hrvatski mediji podsjećaju da je “zabranjen u pola Evrope, ali ne i u njihovoj zemlji”, pozvali najistaknutiji članovi “vatrenih”, strateg vicešampiona svijeta i najbolji igrač Mundijala, dodatno je bacila sjenku na hrvatsko slavlje.

Sam Tompson, međutim, kaže da ne mari previše za to.

– Znam da ima tih nekih negativnosti, ali ovo nije vrijeme za negativnost. To što su me (neki lokalni političari) nazvali fašističkim đubretom mislim da govori sve o njima. Svako ima pravo na izjavu i komentar, ali nema pravo da vrijeđa – smatra on.

Foto: RAS Srbija
Foto: RAS Srbija

Ipak, pjesma “Bojna Čavoglave” po kojoj je naročito poznat, sadrži upravo riječi koje mnoge zgražavaju (npr. “Čujte srpski dobrovoljci, bando, četnici, stići će vas naša ruka i u Srbiji”).

– Ja sam na Trgu pjevao pjesme koje su igrači naručivali (čak i jednu sa jasnom aluzijom na ustaštvo). Da je bilo prostora, otpjevao bih sve što bi mi tražili, čak i “Čavoglave” – ne odstupa Perković od svojih stavova, a javlja RTL.

On je istakao da “nije strahovao” od fašističkih pozdrava naroda koji se okupio da pozdravi fudbalere.

– Ni na kraj pameti mi to nije bilo. Nikada naši navijači nisu to radili (“osim” što je Hrvatska bila kažnjena, a Josip Šimunić dobio veliku suspenziju, zbog dovikivanja sa oko 20.000 navijača uz ustaški poklič “Za dom spremni” poslije plasmana na prethodni Mundijal. Poruke podrške poslalo mu je 145.000 ljudi iz Hrvatske, a pomenuto ponašanje uopšte nije jedini primjer). Vidjeli ste koliko je tu dostojanstvo, emocija – rekao je Tompson, dodajući “da će održati koncert gdje god ga igrači zovu”, piše Blic.

A održao je koncert u utorak uveče i u Varaždinu, gdje je uz zagrljaje sa selektorom “vatrenih”, Dalićem, pored ostalih otpjevao i pjesmu “Geni kameni” u kojoj je stih “loša bila četr'es peta, rasula nas preko svijeta”, kao jasna aluzija na razbijanje ustaškog pokreta krajem Drugog svjetskog rata.

Dalić je čak napao i novinara što ga “provocira” pitanjem zašto se Tompson našao u autobusu sa fudbalerima dan prije. Tada se već moglo zaključiti ko je umiješao prste u poziv proustaškom pjevaču.